Κοινωνία

Κ. Πουλάς: «Εξελίξεις με τις παρενέργειες δύο εμβολίων»

Ο αναπληρωτής καθηγητής  Βιοχημείας στο τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπσιτημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς , μιλώντας στον 98,4  , τόνισε πως οι παρενέργειες στα δύο εμβόλια, μέχρι στιγμής, Astra και J&J , οδηγούν σύντομα σε ραγδαίες εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ε.Ε. , ενώ όπως τόνισε η ίδια η εταιρεία J&J, στο επίσημο site της , πίσω από τις εκφράσεις για αναστολή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και πάγωμα περαιτέρω προμηθειών στην Ευρώπη, σταδιακά θα οδηγηθεί σε απεμπλοκή από το εμβόλιο υποδεικνύοντας ότι στη σχετική της ανακοίνωση , όπως είπε, ουσιαστικά οδηγείται σε stop των κλινικών δοκιμών-μελετών της για αυτό, παραπέμποντας σε πιο προσεκτική ανάγνωσή στο πρωτότυπο του σημείου όπου αναφέρει: «In addition, we have been reviewing these cases with European health authorities. We have made the decision to proactively delay the rollout of our vaccine in Europe and pause vaccinations in all Janssen COVID-19 vaccine clinical trials while we update guidance for investigators and participants».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Πουλάς παρουσίασε και μία μελέτη του στο NEJM που περιγράφει τα "σπάνια" περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας μετά από τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Astra.

Η συχνότητα των περιστατικών είναι, είπε 5 στα 130000 δόσεις (όλες πρώτες δόσεις γιατί δεν έχουν γίνει στη Νορβηγία ακόμα δεύτερες) Δύο πεθαναν τρεις συνήλθαν. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σοβαρά περιστατικά. Είναι ηλικίας 32-54, 4 γυναίκες και ένας άνδρας. Το εμβόλιο αυτό στη Νορβηγία δίνεται στους υγειονομικούς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών.

Άρα όσα γράφονται από τους δικούς μας επιστήμονες είναι μάλλον  πρόχειρα . Είναι πολύ πιο συχνό το πρόβλημα, από ότι αναφέρεται στην Ελλάδα,  γιατί αν δεχτούμε , τόνισε, ότι θα ξανασυμβεί στη δεύτερη δόση, τότε θα έχουμε 10/100000 ή 1/10000;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ