Κοινωνία

Εμβόλιο στα παιδιά: Γιατί αποτελεί «κλειδί» για ανοσία της αγέλης

Πολλές κλινικές δοκιμές εμβολίων για τον κορονοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθοριστεί εάν ένα τέτοιο εμβόλιο θα είναι ασφαλές και για τα παιδιά. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των παιδιών που αρρωσταίνουν σοβαρά με COVID-19 είναι πολύ μικρός και ότι είναι πιθανότερη η νοσηλεία ενηλίκων λόγω κορονοϊού, παρά παιδιών. Αλλά ο εμβολιασμός των παιδιών ίσως είναι τελικά ένα σημαντικό μέρος της λύσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να διασφαλιστεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Ακολουθούν συνοπτικά όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών κατά του COVID-19:

Πολλές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί εάν τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews, αρκετές εταιρείες ξεκινούν δοκιμές εμβολίων σε μικρότερα παιδιά. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, της οποίας το εμβόλιο mRNA έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε στις 16 Μαρτίου ότι σχεδιάζει να εγγράψει 6.750 νέους ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 12 ετών σε κλινική δοκιμή εμβολίων. Τον Δεκέμβριο, η Moderna είχε ξεκινήσει μια δοκιμή του εμβολίου COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η δοκιμή είχε περίπου 3.000 συμμετέχοντες. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι σχεδιάζουν τη δοκιμή του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας έξι έως 17 ετών για να προσδιορίσουν εάν υπάρχει ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο. Στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχαν 300 άτομα, εκ των οποίων περίπου 240 έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Ενώ τα περισσότερα παιδιά παραμένουν σχετικά ανεπηρέαστα από τον κορoνοϊό και είναι απίθανο να αρρωστήσουν, είναι σημαντικό να καθοριστεί η ασφάλεια και η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο σε παιδιά και νέους, καθώς ορισμένα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Ο Pollard, επικεφαλής ερευνητής στη δοκιμή εμβολίων στην Οξφόρδη. Η Pfizer επίσης δοκιμάζει το εμβόλιο COVID-19 που παράγεται σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech σε παιδιά. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Euronews ότι υπάρχουν 2.259 συμμετέχοντες σε μια δοκιμή, ηλικίας 12 έως 15 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Pfizer και η BioNTech αναμένουν να ξεκινήσουν πρόσθετες μελέτες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τους επόμενους δύο μήνες και σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αργότερα το 2021», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χορηγήθηκαν 468 δόσεις εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών τα οποία διέτρεχαν τον «κίνδυνο» να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. «Δεν υπήρξαν αναφορές για παρενέργειες πολύ κοντά στη στιγμή της λήψης του εμβολίου μεταξύ αυτών που εμβολιάστηκαν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Euronews. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Δρ Anthony Fauci προέβλεψε ότι οι πληροφορίες από τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών θα είναι διαθέσιμες μέχρι το φθινόπωρο, ενώ εκείνες για τα μικρότερα παιδιά το 2022. «Δεν θα έχουμε δεδομένα για παιδιά δημοτικού μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2022», δήλωσε ο Δρ Fauci.

Τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά

Είναι τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 από ό, τι οι ενήλικες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), από τους 190.000 θανάτους λόγω COVID-19 που αναλύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, 121 άτομα ήταν κάτω των 21 ετών. Από αυτά τα άτομα, το 75% είχε υποκείμενο νόσημα. Μια ιταλική έκθεση για όλους τους θανάτους από COVID-19 ανέφερε ότι υπήρχαν 21 θάνατοι σε άτομα κάτω των 19 ετών. Οι εθνικές στατιστικές του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι υπήρχαν 20 θάνατοι σε άτομα κάτω των 19 ετών λόγω COVID-19 έως τον Ιανουάριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch δήλωσε ότι 10 άτομα κάτω των 19 ετών είχαν πεθάνει από COVID-19 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ενώ στη Γαλλία, τέσσερα άτομα κάτω των 14 ετών πέθαναν από COVID-19, σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας . «Ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τον αριθμό των ενηλίκων και σε αυτό το υποσύνολο των παιδιών, το ποσοστό των σοβαρών ασθενών είναι επίσης πολύ μικρό», δήλωσε ο Δρ Thomas Christie Williams, παιδίατρος και κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο Christie Williams πρόσθεσε ότι στην αρχή της πανδημίας θεωρούνταν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό, αλλά οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων έχουν αλλάξει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. «Πιθανότατα (τα παιδιά) μεταδίδουν τον ιό, πιθανότατα μπορούν να τον μεταδώσουν ο ένας στον άλλο εντός διαφορετικών συνθηκών. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν περισσότερο από τους ενήλικες και πιθανώς ο βαθμός στον οποίο μεταδίδουν εξαρτάται λίγο από την ηλικία» είπε στο Euronews. Υποστηρίζει ότι τα παιδιά πιθανότατα δεν είναι «υπερμεταδότες» του ιού, καθώς δεν υπήρξαν πολλά κρούσματα σε δημοτικά σχολεία.

Ο εμβολιασμός παιδιών θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ανοσία της αγέλης

Παρά τις δοκιμές που μόλις ξεκίνησαν σε μικρότερα παιδιά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός των παιδιών θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη μεγαλύτερης ανοσίας του πληθυσμού στον κορονοϊό. «Πριν από έξι μήνες, οι άνθρωποι δεν θα είχαν σκεφτεί να εμβολιάσουν παιδιά. Αλλά τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες και δεν πρόκειται να εξαλείψετε την ασθένεια χωρίς να εμβολιάσετε και τα παιδιά. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των περισσότερων χωρών είναι παιδιά", δήλωσε ο Christie Williams.

Σε μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, οι Perri Klass και Adam Ratner, που εργάζονται στον κλάδο της παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν ότι «η αποτελεσματική ανοσία της αγέλης θα απαιτήσει εμβολιασμό για παιδιά». Οι Klass και Ratner συζητούν το παράδειγμα της ιλαράς, επισημαίνοντας ότι ο ιός δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια στα παιδιά, αλλά ότι ο εμβολιασμός τους ήταν απαραίτητος για τη μείωση των περιπτώσεων της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφέρουνε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να πείσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι ενός ιού από τη στιγμή που δεν τους προκαλεί σοβαρή ασθένεια, για αυτό και η εκστρατεία εμβολιασμού θα πρέπει να επιμείνει στα οφέλη που θα έχει η κοινωνία από αυτό. «Νομίζω ότι οποιαδήποτε εκστρατεία εμβολιασμού θα πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι προστατεύουν τα παιδιά από έναν πολύ σπάνιο κίνδυνο σοβαρής νόσου και βοηθά επίσης στην προστασία του πληθυσμού», λέει o Christie Williams. «Εάν το να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, νομίζω ότι οι άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτό», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...