Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Χαλάρωση lockdown παρά το ρεκόρ κρουσμάτων - Τα μέτρα που εξετάζονται και οι επιτάξεις γιατρών

Παρότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, η πανδημία της νόσου COVID-19 βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα και έτσι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν απέκλεισε την επίταξη ιδιωτών ιατρών. 

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στην Αττική ξεπερνούν τα όριά τους και η χώρα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και διασωληνωμένους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN TV, η κυβέρνηση, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, πιστεύει πως σε 10 με 14 ημέρες -το πολύ-, το τρίτο μεγάλο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και ιδιαίτερα την Αττική σταδιακά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, με τους διασωληνωμένους να μειώνονται. Στην αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται να συμβάλουν και οι εμβολιασμοί, οι οποίοι αναμένεται να χτίσουν ένα πρώτο «τείχος προστασίας».

https://youtu.be/JNLO4FEUiZE

«Μαύρο» ρεκόρ και η επίταξη

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε, την Τετάρτη (17/03), 3.465 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19 και 56 νεκρούς κατά το τελευταίο 24ωρο ενώ, από την αρχή της πανδημίας, έχουν αναφερθεί 7.252 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67,9% άνδρες) και η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, με τo 81,9% αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 1.516 ασθενείς και η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι τα 44 έτη ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79.

Επί της ουσίας, πρόκειται για διπλό αρνητικό ρεκόρ τόσο ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων μολύνσεων όσο και ως προς αυτόν των διασωληνωμένων. 

Όπως ανακοίνωσαν χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, υλοποιείται η επόμενη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται τα επόμενα 24ωρα ακόμη δύο νοσοκομεία του ΕΣΥ, μετά το "Σωτηρία" και το "Σισμανόγλειο", για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοιό, ο "Ερυθρός Σταυρός" και το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας “251”. Παράλληλα, το ΕΣΥ ενισχύεται με 450 κλίνες non covid -19 από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς και  με άλλες 100 κλίνες για περιστατικά covid από ιδιωτικές κλινικές. 

Η ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όμως, απαιτεί και ιδιώτες γιατρούς να ριχτούν στη μάχη - μάλιστα κατά την προηγούμενη εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργού Υγείας είχε απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργος Πατούλης. Η δραματική πρόσκληση δεν φαίνεται να είχε μεγάλη ανταπόκριση, καθώς περίπου 45 ιδιώτες γιατροί δήλωσαν ότι θα συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία. 

Χθες σε δραματικό τόνο, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως εάν έως αύριο δεν έχουν προσφερθεί 200 γιατροί -πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί- το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξή τους. 

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Οπως όλα δείχνουν, πέφτει στο τραπέζι η σταδιακή άρση του lockdown. Σημειώνεται πως στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας πως αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι για σταδιακή επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει καταθέσει τις παρακάτω προτάσεις για την άρση του lockdown: 

  • Ανοιγμα των κομμωτηρίων και των επιχειρήσεων μανικιούρ - πεντικιούρ από 22 Μαρτίου
  • Ανοιγμα βιβλιοπωλείων
  • Ανοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο φάσεις 
  • με click away από 22 Μαρτίου
  • με κωδικό SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου

Παράλληλα εξετάζεται:

  • Η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και με αυτοκίνητο, καθώς αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο με SMS 6 στο 13033
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα καθώς ο καιρός βελτιώνεται και η μέρα μεγαλώνει
  • Το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και αποστάσεις μετά τις 15 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα υπάρξει παράταση δύο εβδομάδων του σχολικού έτους, τον Ιούνιο, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...