Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Πάντειον: "Προβληματισμός για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία"

Η Σύγκλητος του Παντείου, αναφερόμενη αρχικά στις συνθήκες που πραγματοποιείται πλέον η διδασκαλία λόγω κορονοϊού, τονίζει την ανάγκη επιστροφής στη δια ζώσης διδασκαλία.

«Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών διαπιστώνει με εύλογη αγωνία την υποβάθμιση της ποιότητας της διδακτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και την υπολειτουργία της βιβλιοθήκης και των ακαδημαϊκών δομών λόγω της διαδικτυακής διδασκαλίας η οποία συνεχίζεται για τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Θεωρεί επιβεβλημένο να εξασφαλισθούν επειγόντως όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων και τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των διδασκόντων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φοιτητών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, καλεί το υπουργείο Παιδείας να στηρίξει τους φοιτητές που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα (π.χ. υπολογιστή), για όσο διάστημα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Η Σύγκλητος αναφέρεται και στην «πανεπιστημιακή αστυνομία» εκφράζοντας ανησυχία και υπενθυμίζοντας την παλαιότερη απόφασή της ότι «Η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της επιστήμης. […] Τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, μεταξύ των οποίων και για την πανεπιστημιακή φύλαξη και ασφάλεια».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως «τα τελευταία βίαια γεγονότα στην κοινωνία και τα πανεπιστήμια καθώς και η αστυνομική παρουσία εντός και πέριξ των πανεπιστημίων δημιουργούν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της ακαδημαϊκής ειρήνης και επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις που η Σύγκλητος είχε εκφράσει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ