Κοινωνία

AstraZeneca: Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης, του οποίου η χρήση ανεστάλη μερικώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης τα τελευταία 24ωρα λόγω φόβων που σχετίζονται με αναφορές για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, παρουσιάζει το AFP σε σχετικό δημοσίευμά του:

Αναπτύχθηκε από έναν κοινό ιό στους χιμπατζήδες

Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαζί με τον βρετανικό κολοσσό AstraZeneca.

Είναι ένα εμβόλιο «ιικού φορέα»: παίρνει ως υποστήριξη έναν άλλο ιό (έναν αδενοϊό κοινό στους χιμπατζήδες) ο οποίος έχει αποδυναμωθεί και τροποποιηθεί γενετικά για να εμποδίσει τον νέο κορονοϊό να αναπαραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο τρόπος του στην παράδοση του γενετικού υλικού στα κύτταρα, διατάσσοντάς τα να επιτεθούν στον SARS-CoV-2, παρουσιάστηκε ως «Δούρειος Ίππος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρακτικό

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνό (σχεδόν 2,50 ευρώ η δόση, με διακυμάνσεις ανάλογα με τα κόστη των τοπικών παραγωγών). Κατόπιν αιτήματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η AstraZeneca δεσμεύτηκε να μην αποκομίσει κέρδη από το προϊόν αυτό.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι επίσης εύκολο να αποθηκευτεί: μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου, δηλαδή μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, αντίθετα με τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech που δεν μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα παρά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-20 βαθμοί Κελσίου για το πρώτο, -70 βαθμοί Κελσίου για το δεύτερο).

Αυτό διευκολύνει έναν εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύγχυση όσον αφορά την αποτελεσματικότητα

Σύμφωνα με την AstraZeneca, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 70% (έναντι πάνω από 90% για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna), αποτέλεσμα επικυρωμένο από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητα ανάλογα με τη δοσολογία, που συνδέονταν με ένα σφάλμα, είχαν σπείρει αμφιβολίες και προκάλεσαν επικρίσεις, ωθώντας την εταιρία να διενεργήσει πρόσθετες μελέτες.

Η αποτελεσματικότητά του στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αμφισβητήθηκε επίσης στην Ευρώπη, ελλείψει επαρκών στοιχείων, προτού μελέτες εμφανιστούν καθησυχαστικές. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία επέτρεψαν τελικά τη χρήση του γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα, ελπίζοντας να επιταχύνουν τις εκστρατείες τους για τον εμβολιασμό.

Μελέτη που διεξήχθη από τις υγειονομικές αρχές στην Αγγλία έδειξαν συγκεκριμένα προστασία μεταξύ 60% και 73% έναντι των συμπτωματικών μορφών στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, με μια μόνο δόση.

Ύποπτοι θρόμβοι στο αίμα

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προληπτικά λόγω φόβων που σχετίζονται με τη δημιουργία θρόμβων αίματος σε εμβολιασμένα άτομα. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας επισήμανε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπρόσωπος της AstraZeneca διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια του εμβολίου μελετήθηκε ευρέως στις κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης και τα στοιχεία που εξετάστηκαν από ομότιμους επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό».

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων που παράχθηκαν από το βρετανικό εργαστήριο, μετά τον θάνατο 49χρονης νοσοκόμας που κατέληξε από «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη χορήγησή του.

Άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τη χρήση δόσεων που προέρχονται από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Το εμβόλιο εγκρίθηκε αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παράγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι καθυστερήσεις στην παράδοση προκάλεσαν έντονες επικρίσεις στην Ευρώπη, καθώς η εταιρία παρείχε στο Ηνωμένο Βασίλειο το απόθεμα που είχε υποσχεθεί.

Η AstraZeneca είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι δεν μπορούσε να παραδώσει στο πρώτο τρίμηνο παρά το ένα τρίτο των 120 εκατομμυρίων δόσεων που είχε αρχικά υποσχεθεί στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ιταλία μπλόκαρε πρόσφατα την εξαγωγή 250.000 δόσεων, επικαλούμενη κυρίως την «παρατεταμένη έλλειψη» και «καθυστερήσεις στον εφοδιασμό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι και άλλες χώρες μπορεί να μπλοκάρουν εξαγωγές. Δήλωσε επίσης ότι η AstraZeneca δεν έχει παραδώσει παρά «λιγότερο από το 10%» των δόσεων που παραγγέλθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ