Κοινωνία

Χάρης Ρώμας: «Ο Λιγνάδης μέθυσε από την απόλυτη εξουσία»

Για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο χώρο της υποκριτικής και του θεάτρου μίλησε ο Χάρης Ρώμας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Secret, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

«Κάποιες συνάδελφοι που έπαιξαν μαζί μου τα τελευταία χρόνια σε θιάσους μού μου ανέφεραν για πρώτη φορά ανήκουστες συμπεριφορές και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Τις συμβούλεψα να μιλήσουν, αλλά μου είπαν ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμες να βγουν δημόσια», εκμυστηρεύεται.

Για την ακραία περίπτωση του σκηνοθέτη – ηθοποιού που φέρεται κατηγορούμενος για ψυχολογική χειραγώγηση και βιασμό ανηλίκων είχε ακούσει ψιθύρους.
«Φαντάστηκα ότι είναι ανυπόστατες κακοήθειες. Τελικά, χρειάστηκε να βγουν μπροστά γενναία κάποιοι και να καταγγείλουν αυτά που κατήγγειλαν για να ξεκινήσει η κάθαρση». 

Τον είδαμε να έρχεται αντιμέτωπος με κακόβουλo δημοσίευμα που αφορούσε το πρόσωπό του. Τι λέει για αυτό;
«Όταν διάβασα τον ισχυρισμό της “εφημερίδας” αυτής, ήταν σαν να μου έλεγαν ότι είμαι Αρειανός και θα βομβαρδίσω τον Πλούτωνα – τόσο άσχετο ήταν αυτό το δημοσίευμα με τη ζωή μου και την προσωπικότητά μου.

Μετά το σοκ, λοιπόν, έπρεπε να κινηθώ στη συνέχεια με τους δικηγόρους μου αστικά και ποινικά, παρότι η συγκεκριμένη φυλλάδα και ο συγκεκριμένος ρυπαρογράφος, που κρύβεται από πίσω της, είναι γνωστό ότι ανήκουν στα κατακάθια της δημοσιογραφίας. Όσο ανυπόστατο, όμως, κι αν είναι το κατάπτυστο δημοσίευμα, δεν παύει να είναι ένα πρωτοσέλιδο, που σε κάποιους, λίγους, αφελείς ή αρρωστημένους εξυπνάκηδες, δημιουργεί φαντασιώσεις και συνειρμούς».

Σχετικά με τον Δημήτρη Λιγνάδη, είπε πως δεν χωρούσε το μυαλό του τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές από έναν τόσο καλλιεργημένο άνθρωπο.


«Να, όμως, που η ανθρώπινη φύση μάς εκπλήσσει, δυστυχώς όχι πάντα ευχάριστα. Ο συγκεκριμένος, ακολουθώντας τη μοίρα των τραγικών ηρώων που του άρεσε να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει, όπως ο Μάκβεθ, μέθυσε από την απόλυτη εξουσία, την καταχράστηκε και κατρακυλάει τώρα από την κορυφή του κόσμου στον πάτο, στον διασυρμό και στην πλήρη απαξίωση».

Αναφορικά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο κ. Ρώμας δεν μασά τα λόγια του: «Η κ. Μενδώνη ήταν αντιπαθής στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων του πολιτισμού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το πόστο στο ευαίσθητο υπουργείο. Δικαίως ή αδίκως, χρησιμοποιήθηκε σαν σάκος του μποξ, με αποκορύφωμα τη χρησιμοποίησή της στην πρόσφατη πολιτική διελκυστίνδα. Τις επικοινωνιακές αστοχίες της η κυβέρνηση προσπαθεί να τις ελαχιστοποιήσει και να τις παρουσιάσει ως πταίσματα. Αντίθετα, η αντιπολίτευση, η αξιωματική κυρίως, νομίζει ότι βρέθηκε επιτέλους η ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς από τον δημοφιλή σε πολύ κόσμο πρωθυπουργό. Έτσι, ζητάει να κοπεί η υπουργός του κομματάκια και να περάσει από τη μηχανή του κιμά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστεύει ότι θα μπουν ηθικοί κανόνες στον εργασιακό χώρο; «Όχι μόνο το φαντάζομαι, αλλά και το επιδιώκω.
Οι επίδοξοι καταχραστές της εξουσίας θα είναι πλέον σε ύφεση και αποδυναμωμένοι, ενώ θα τεθεί ένα πλαίσιο δεοντολογίας από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το ΣΕΗ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει αξιοκρατία στον χώρο και ότι οι σκηνοθέτες ή οι θιασάρχες εγνωσμένης αξίας δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο, προσπαθώντας να βάζουν πάντα τον πήχη ψηλά, αλλά πάντα με όρια, με κανόνες και με ηθικούς φραγμούς».

Αποκαθηλώθηκαν άτομα που είχαμε ψηλά μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας; «Δεν ξέρω αν δικαιούται να είναι ψηλά κάποιος που δηλώνει μόνος του “Είμαι το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς μου” ή που αναλαμβάνει τα εργασιακά ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης εκφέροντας εξυπνάδες του τύπου “Πήρα μια καυτή πατάτα και θα προσπαθήσω να τη δροσίσω”. Δεν φτάνουν μόνο το ταλέντο και οι σκηνικές δεξιότητες για να είναι κάποιος ψηλά. Το ηθικό ανάστημα μετράει περισσότερο, η σοβαρότητα, η σεμνότητα και η καλοσύνη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ