μετάλλαξη κορονοϊού
Κοινωνία

Προβληματισμός για την αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Από τη μια τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό και από την άλλη οι αλκυονίδες ημέρες με τη λιακάδα που έβγαλε τον κόσμο στις παραλίες. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μιας δύσκολης εξίσωσης που πρέπει τώρα να λύσουν οι επιστήμονες.

Για ακόμα μία ημέρα τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν ήταν πάνω από 1.000. Για την ακρίβεια 1.113 εκ των οποίων τα μισά, τα 565, καταγράφηκαν στην Αττική που αυτή τη στιγμή, είναι στην καρδιά της πανδημίας. 

Η θετικότητα παρέμεινε και το Σάββατο πάνω από το 2 και συγκεκριμένα στο 2,41 αλλά ακόμα, ευτυχώς, είναι κάτω από το όριο συναγερμού που είναι το 4… Ενώ μεγάλος ήταν ο αριθμός των τεστ που έγιναν, τα οποία έφτασαν το Σάββατο τα 46.057!

Και μπορεί ο κόσμος να κλείστηκε στα σπίτια του από τις 6 το απόγευμα στις “κόκκινες” περιοχές όπως ορίζουν τα νέα μέτρα, ωστόσο νωρίτερα, είχε ξεχυθεί στις παραλίες για να απολαύσει τη λιακάδα. Γεγονός που προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού έχουν φτάσει τα 236. Από αυτά, τα 4 είναι με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής…

Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.  

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Συγκεκριμένα, το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το στέλεχος της Νότιας Αφρικής ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ