Συνεχίζεται η πτωτική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο διάγραμμα για την εξέλιξη της πανδημίας στην πόλη και βάσει της έρευνας που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με τον εξορθολογισμό της τελευταίας μέτρησης, που ολοκληρώθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων, φαίνεται πως μετά από μία εβδομάδα, όπου το ιικό φορτίο είχε παραμείνει σε σταθερά επίπεδα η αποκλιμάκωση από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό.
Οι τελευταίες μετρήσεις αφορούν δειγματοληψίες σε ημέρες που περιλαμβάνουν το μερικό άνοιγμα της αγοράς (click away, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία κλπ).
«Είναι θετικά τα πρώτα δείγματα, που λαμβάνουν υπόψη και νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στην πόλη, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από τις επόμενες μετρήσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων η ανάγνωση των δεδομένων, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
Κληθείς να απαντήσει στο αν μέσα από τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ είναι εφικτή και η ανίχνευση στα λύματα της μετάλλαξης του κορονοϊού ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε:
«Eίναι κάτι στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε απαντήσεις και ήδη διερευνούμε τη διαδικασία στησίματος μια επιστημονικά ακριβούς μεθοδολογίας, τα αποτελέσματα της οποίας, όπως και όσα αποτελέσματα έχουμε παράξει μέχρι σήμερα, θα τεθούν στη διάθεση της Πολιτείας».
Η μεθοδολογία που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που μπορεί να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.