Απεργία στα ΜΜΜ
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Απεργία στα ΜΜΜ: Ποια θα λειτουργήσουν και ποιες ώρες

Για «ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση που φτάνουν στο επίπεδο του εκβιασμού ακόμα και για την πληρωμή των δεδουλευμένων» τους προκειμένου να αναστείλουν την κινητοποίηση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Ταλαιπωρία αλλά και σκηνές επικίνδυνου συνωστισμού εν μέσω πανδημίας αναμένονται αύριο σε λεωφορεία και τρόλεϊ και λιγότερο στο τραμ, καθώς αυτά είναι τα μοναδικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα και στα οποία θα καταφύγει το επιβατικό κοινό, αφού τόσο οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου όσο και του μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι εξαιτίας της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα αύριο δε θα λειτουργήσει το μετρό και ο ηλεκτρικός, ενώ το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι στο τραμ ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, μετέτρεψαν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει σε στάση εργασίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας, ενώ και οι εργαζόμενοι στα οδικά μέσα θα εργαστούν αύριο επίσης κατόπιν της παρέμβασης του κ. Καραμανλή προκειμένου να μη δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού.

Ως εκ τούτου κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους συνδικαλιστές του μετρό όχι μόνο δεν κατάφερε να λειτουργήσει «πυροσβεστικά», αλλά οδήγησε σε καταγγελίες εκ μέρους του μεγαλύτερου σωματείου του μετρό για ασφυκτικές πιέσεις από την κυβέρνηση που φτάνουν στο επίπεδο του εκβιασμού ακόμα και για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους προκειμένου να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθηνών κατά τη χθεσινή συνάντηση των συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, η οποία έγινε ύστερα από πρόσκληση του υπουργού «είχαν να μας προτείνουν ότι εάν δεν απεργήσουμε και είμαστε ήσυχοι, θα μας πληρώσουν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών που μας χρωστούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ οι ίδιοι πριν δύο εβδομάδες μας είχαν δώσει ένα γραπτό χρονοδιάγραμμα πληρωμών για την τότε στάση εργασίας που δεν έγινε, στο πλαίσιο καλής πίστης από μεριάς των εργαζομένων» επισημαίνεται.

Το ΣΕΛΜΑ που είναι και το μεγαλύτερο Σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ επιμένει στην απόφασή του για την αυριανή απεργία, την οποία θα πραγματοποιήσουν κανονικά, όπως σημειώνει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του, Σπύρος Ρεβύθης, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό»: «Μας κάλεσε ο ίδιος ο υπουργός για να μας πείσει να αναστείλουμε την απεργία χρησιμοποιώντας ως μέσο εκβιασμού τα δεδουλευμένα μας, χρήματα που μας χρωστούν και είχαν δεσμευτεί με ένα γραπτό χρονοδιάγραμμα που ήδη "τρέχει" ότι θα μας έδιναν. Τότε πήραμε πίσω την κινητοποίηση δείχνοντας καλή πίστη. Τώρα επανέρχονται με το ίδιο επιχείρημα για να μας πείσουν να πάρουμε πίσω μια απεργία που αφορά ένα νομοσχέδιο για το μέλλον όλων των εργαζομένων, διότι αλλιώς θα "θυμώσει" - όπως μας είπαν - το υπουργείο Οικονομικών και δε θα δώσει τα λεφτά» λέει προσθέτοντας ότι αναφορικά με την αυριανή κινητοποίηση «η μεγαλύτερη πίεση για αναστολή της απεργίας έχει ασκηθεί στα σωματεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ιδιαίτερα στο ΣΕΛΜΑ. Ηδη μας φτάνουν πληροφορίες ότι στήνεται απεργοσπαστικός μηχανισμός προκειμένου να λειτουργήσει η γραμμή 3».

Πάντως άλλα μικρότερα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, όπως αυτό των ηλεκτροδηγών ήδη έχουν πάρει απόφαση μετατροπής της απεργίας σε στάση εργασίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα κινηθεί το μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ είχαν λάβει στα μέιλ τους επιστολή της διοίκησης της εταιρίας, η οποία τους συνιστούσε να μην κάνουν δηλώσεις για τη λειτουργία της εταιρίας ούτε ακόμα και σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με αφορμή μάλστα πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στο εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας, η εταιρία έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι η ΣΤΑΣΥ εγκαίρως, τον περασμένο Αύγουστο, υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με εξουσιοδοτημένο διαγνωστικό κέντρο για την υποχρεωτική και δωρεάν διενέργεια μοριακών ελέγχων (tests) σε εργαζομένους της, οι οποίοι την περίοδο εκείνη επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές τους άδειες.

Οι έλεγχοι αυτοί -σημειώνει- συνεχίζονται και θα συνεχιστούν ανελλιπώς για όσους εργαζόμενους εμφανίζουν συμπτώματα του Covid 19 ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, έχουν διενεργηθεί έως τώρα περισσότερα από 800 μοριακά τεστ, από τα αποτελέσματα και τις ιχνηλατήσεις των οποίων διαπιστώνεται ότι υπήρξαν ελάχιστα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων της, ενώ δεν έχει ανιχνευτεί έως τώρα ουδεμία ενδοεταιρική διασπορά του ιού. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι: - Η εταιρεία εφοδιάζει συνεχώς όλους τους εργαζόμενους με επαρκή αριθμό μασκών μιας χρήσεως, ενώ σε όλους χώρους (γραφεία, σταθμούς, αμαξοστάσια, χώρους ενδιαίτησης εργαζομένων κλπ) υπάρχουν αντισηπτικά σκευάσματα. Στις περισσότερες δε ειδικότητες εργαζομένων χορηγούνται και γάντια είτε μιας χρήσεως είτε ειδικού τύπου για τους τεχνίτες της συντήρησης.

  • Σε ότι αφορά τους σταθμούς, γίνεται από τα συνεργεία καθαρισμού συνεχής και επισταμένος καθαρισμός (απολύμανση) των επιφανειών που έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, κουπαστές κλπ), ενώ είναι συνεχείς οι παρεμβάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ολόκληροι το δίκτυο των Σταθερών Συγκοινωνιών.
  • Οι συρμοί κάθε βράδυ πλένονται εξωτερικά και απολυμαίνονται εσωτερικά με τη μέθοδο της νέφωσης από ειδικά συνεργεία, με τα οποία συνεργάζεται η ΣΤΑΣΥ.
  • Σε όλα τα σημεία εισόδου (γραφεία, αμαξοστάσια κλπ) εφαρμόζεται σύστημα θερμομέτρησης όλων των εισερχομένων.

Πτήσεις

Κανονικά θα εκτελεστούν αύριο οι πτήσεις από και πρός τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς ανεστάλησαν οι απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ. Το υπουργείο Μεταφορών προσέφυγε κατά της απεργίας, η οποία κρίθηκε τελικώς παράνομη παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο για απεργία του κλάδου υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ.

«Είναι πρωτοφανές να κρίνεται παράνομη συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Η ΕΕΕΚΕ επιφυλάσσεται για την συνέχεια και δεσμεύεται για την συνέχιση του αγώνα της και για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ