Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορoνοϊός: Η ημερομηνία-«κλειδί» για την άρση του lockdown

Ημερομηνία «κλειδί» για την σταδιακή άρση του Lockdown θεωρείται ωστόσο η 14η Δεκεμβρίου οπότε και στοχεύεται, χωρίς να θεωρείται δεδομένο, το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ειδικά για τις αγορές πάντως κρίνεται απαραίτητη προηγουμένως η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, τα οποία και προσελκύουν πλήθος κόσμου. 

 

Ρεβεγιόν στο σπίτι 

 

Με αυτά τα στοιχεία είναι δεδομένο ότι τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και η Πρωτοχρονιά, θα θυμίζουν το περσινό Πάσχα. Ο καθένας θα γιορτάσει στο σπίτι του, χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων και με πολύ προσοχή. Θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει η απαγόρευση για την μετακίνηση από νομό σε νομό έστω κι αν υπάρξει ένα μερικό άνοιγμα της αγοράς, ενώ παράλληλα ακόμα κι αν ανοίξει η εστίαση (σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πλάνο που υπήρχε πριν από την αρνητική εισήγηση των επιστημόνων, προβλεπόταν τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, όλοι καθήμενοι και χωρίς να υπάρχει μουσική στα καταστήματα.


Θυμίζουμε πως ο στόχος που είχε τεθεί από την επιτροπή των επιστημόνων ήταν να πέσουν τα κρούσματα στα 500 την ημέρα, έτσι ώστε να γίνει άρση του lockdown. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, με αποτέλεσμα την παράταση των μέτρων. 

Πώς θα γίνουν οι χριστουγεννιάτικες αγορές 

 

Οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα που έχουν πληγεί από τον κορoνοϊό περιμένουν μια «ανάσα» στη διάρκεια αυτών των ημερών όπου παραδοσιακά έχουν μεγαλύτερο τζίρο, ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις των... ειδικών, ακόμα και αν υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ως ένα βαθμό, οι μετακινήσεις των πολιτών για να κάνουν τα ψώνια τους θα συνεχίσουν να είναι κατ’ εξαίρεση. Αυτό σημαίνει πως θα παραμείνουν τα SMS στο 13033 για να μπορεί κανείς να βγει και να κάνει τις αγορές του. 

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία  

 

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι στην εισήγηση των επιδημιολόγων δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των αιθουσών που ήταν περιορισμένη, αλλά η επιβάρυνση στην κοινότητα από τη μεταφορά του ιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί. «Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», συμπλήρωσε.

 

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες 

 

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απάντησε ο κ. Βατόπουλος. «Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».  

 

Τα μαγαζιά που σίγουρα δεν θα λειτουργήσουν  

 

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα και την εστίαση, δεν έχουν ληφθεί ούτε καν συζητηθεί αποφάσεις. Σίγουρα πάντως δεν θα λειτουργήσουν μπαρ, κέντρα διασκέδασης κτλ., ενώ εκ των πραγμάτων η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αποκλείει τον εσωτερικό τουρισμό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικά δε για την εστίαση, τα δεδομένα πριν από τις αποφάσεις ζυγίζονται διαρκώς. Ο προβληματισμός, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονος και το δίλημμα που μοιάζει να υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι τι μοιάζει προτιμότερο: ν’ ανοίξει η εστίαση έστω και με αυστηρούς περιορισμούς (ωράριο, αποστάσεις, εξωτερικοί χώροι κτλ.) ή να επιτραπούν επισκέψεις για ρεβεγιόν και συγκεντρώσεις στα σπίτια; Φαίνεται πως η πλάστιγγα γέρνει προς το πρώτο ενδεχόμενο, αλλά όλα είναι μετέωρα και οι όποιες αποφάσεις θα είναι εν τέλει εξαιρετικά δύσκολες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...