Κοινωνία

Γεωργιανός μαφιόζος με κορονοϊό ζητά να αποφυλακιστεί από τις φυλακές Κέρκυρας

Ήταν τον Απρίλιο του 2018 όταν ένα ένταλμα σύλληψης των γαλλικών διωκτικών Αρχών, οδήγησε την Ασφάλεια στην εξάρθρωση του πιο ισχυρού παρακλαδιού της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη. Ο λόγος για τη συμμορία του Vor VZakone (μετάφραση: κλέφτης του νόμου). Εχθές το πρωί, ο «υπαρχηγός» της οργάνωσης, N.S., ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Κέρκυρας, ζήτησε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του με το παρακάτω αιτιολογικό: «Κόλλησα κορωνοϊό μέσα στη φυλακή. Η παραμονή μου εδώ βάζει σε κίνδυνο την ίδια μου τη ζωή…».

«Αν ο κατηγορούμενος μείνει κι άλλο στη φυλακή είναι βέβαιο ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα». Ο παραπάνω ισχυρισμός ακούγεται συχνά στα δικαστήρια σε υποθέσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής ενόψει ασκηθείσας έφεσης, με την πλειονότητα των αιτήσεων να απορρίπτονται μετά της στερεοτυπικής έκφρασης: «Οι βλάβες που επέρχονται στον κατηγορούμενο είναι οι συνήθεις και συνδέονται άμεσα με την εκτέλεση της ποινής χωρίς να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο».

Μία τέτοια περίπτωση αντιμετώπισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το πρωί της Πέμπτης, 19 Νοεμβρίου του 2020. O N.S. αιτήθηκε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, καθώς εντός των φυλακών Κέρκυρας κόλλησε κορωνοϊό με αποτέλεσμα να διακινδυνεύει άμεση η ζωή και η σωματική του ακεραιότητα από την παραμονή του σε αυτές. Το δικαστήριο απέρριψε τη συγκεκριμένη αίτηση, σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα, λόγω των ελάχιστων υποθέσεων οι οποίες εκδικάζονται εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω του κορωνοϊού. Από την έδρα ρωτήθηκε στην μάρτυρα του κατηγορουμένου «Ξέρετε γιατί έχει καταδικαστεί και με τι ποινή είναι στη φυλακή;» και από την εισαγγελική έδρα «αν ο κατηγορούμενος είναι διασωληνωμένος» με το συνήγορο του κατηγορουμένου Κωνσταντίνο Χατζηιωάννου να αντιδρά λέγοντας ότι η όποια ποινή που επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν κρίνεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας και πως οι κρατούμενοι δεν πρέπει να είναι διασωληνωμένοι για να δικαιούνται να βγουν από τη φυλακή μέχρι το δεύτερο βαθμό όπου ισχύει ακέραιο και αλώβητο το τεκμήριο αθωότητάς τους, όταν έχουν υποστεί τέτοια βλάβη στην υγεία τους. Και μόνο που ένας άνθρωπος κολλάει κορωνοϊό συνεπεία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη από τη συνέχιση της κράτησής του, ιδίως όταν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, συνυπολογιζόμενου του γεγονότος ότι η ίδια η ιατρική επιστήμη αναφέρει ότι είναι άγνωστες πλην όμως εξαιρετικά πιθανές οι ανεπανόρθωτες και μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού ακόμα και αν οι ασθενείς δεν διασωληνωθούν. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν περισταλεί τόσες συνταγματικές ελευθερίες, όπως ενδεικτικά το θρησκευτικό συνέρχεσθαι, η ελευθερία κίνησης, η ελευθερίας συνάθροισης και τόσες άλλες.

Η ιστορία του φερόμενου ως «ταμία»

Ο N.S. κόλλησε κορωνοϊό στις Φυλακές της Κέρκυρας. Οι συγκεκριμένες φυλακές χτίστηκαν το 1836 και οι υποδομές τους είναι ανύπαρκτες ενώ μεγάλος αριθμός κρατουμένων έχει κολλήσει το τελευταίο διάστημα κορωνοϊό. Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, της υπόθεσης του N.S. είναι ότι αυτός κατηγορείται ως υπαρχηγός της παγκόσμιας ρωσόφωνης μαφίας των «κλεφτών του Νόμου», Vor Zakone, η οποία τα τελευταία χρόνια φέρεται να αναπτύσσει δράση στη χώρα μας και να εμπλέκεται κυρίως σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. Πιο συγκεκριμένα, η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον στα μέσα του 2015, ενώ εκτιμάται ότι μόνο το 2018, τα μέλη της διέπραξαν τουλάχιστον 56 διαρρήξεις- κλοπές σε κατοικίες και διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, με την χρηματική αξία των κλοπιμαίων να αγγίζει τεράστια χρηματικά ποσά! Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να κρατούσε το ταμείο της οργάνωσης. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το μπλοκ το οποίο του αποδίδεται και αναγράφει ποσά που φέρεται να κρατούσε στο ταμείο δεν είναι γραμμένο από εκείνον και ότι σε κάθε περίπτωση κατά παράβαση του Νόμου κρατήθηκε από τη διερμηνέα στο σπίτι της όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον απάλλαξε για την ηθική αυτουργία στις κλοπές και να τον καταδίκασε για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Περίεργο στην όλη ιστορία είναι και το γεγονός ότι αρχικά ζητήθηκε η παράδοσή του, σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως, στη Γαλλία για τις ίδιες κατηγορίες, με την ελληνική δικαιοσύνη να παραμένει ανενεργή για πολλούς μήνες όπου κρατούνταν στην Ελλάδα μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Αρείου Πάγου που αρνείτο την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος συλλήψεως που εκδόθηκε από τις γαλλικές αρχές. Μόλις αφέθηκε τυπικά ελεύθερος για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης συνελήφθη εντός των φυλακών βάσει ελληνικού εντάλματος σύλληψης για τις ίδιες κατηγορίες.

Αρχικά κρατήθηκε στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών, όπου έπειτα από αστυνομική έφοδο βρέθηκαν στην πτέρυγά του τηλεοράσεις, ψυγεία και καταψύκτες, αλλά όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με τους κρατούμενους, ο θησαυρός ήταν… άνθρακες, καθώς υπήρχαν αποφάσεις του Συμβουλίου των Φυλακών που επέτρεπαν την είσοδο των συγκεκριμένων αντικειμένων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κρατουμένων.

Σε πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά τον Μάιο του 2020, την οποία κατέθεσε μαζί με άλλους κρατούμενους κατήγγειλε πως όταν βρισκόταν στις Φυλακές Νιγρίτας ασκήθηκε σε βάρος του αδικαιολόγητη αστυνομική βία. Οι κρατούμενοι προσκόμισαν μάλιστα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την εκδοχή τους ότι τραυματίστηκαν και υπέστησαν εγκαύματα από χημικά, με τον ίδιο να έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μετά την καταγγελία αυτή ο N.S.μετάγεται στις Φυλακές Κέρκυρας. Εκεί σύμφωνα πάντοτε, με τις καταγγελίες των κρατουμένων, 15 από τους 25 κρατούμενους της Η ΄ Πτέρυγας των Φυλακών, στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, κόλλησαν κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών και ο N.S. Η διάδοση του ιού σύμφωνα με την καταγγελία τους έλαβε χώρα σε χρονικό διάστημα όπου δεν ελάμβαναν άδειες οι κρατούμενοι και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να συμβάλλουν οι ίδιοι στην εισδοχή του ιού στις φυλακές. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση, δεν μεταφέρονται στο νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται επαρκής αριθμός μασκών. Στις Φυλακές της Κέρκυρας στοιβάζονται σε κελιά 5,5, τ.μ. δύο με τρία άτομα, ο προσωπικός χώρος του κελιού που αναλογεί σε κάθε κρατούμενο είναι μόλις 1,5, τμ., ενώ δεν υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Ο ίδιος ο N.S. εξαρχής ισχυρίζεται ότι στοχοποιήθηκε άδικα από την αστυνομία, δεν έχει καμία σχέση με την εγκληματική οργάνωση των «κλεφτών του Νόμου» και κατονομάζει μάλιστα συγκεκριμένο αστυνομικό που τον καταδιώκει άδικα επί χρόνια. Πείθει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για το βασικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κλοπές ενώ για την εγκληματική οργάνωση καταδικάζεται, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση στην πρωτοβάθμια δίκη ότι δεν είναι αυτός ο διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης…

Το «όχι» του δικαστηρίου

Από την εισαγγελική έδρα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης της 19.11.2020 ρωτήθηκε αν ο κρατούμενος είναι διασωληνωμένος, με τον συνήγορο Χατζηιωάννου Κωνσταντίνου να αντιδρά λέγοντας ότι αυτό που κρίνεται είναι πως συνεπεία των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές κόλλησε κορωνοϊό. Η εισαγγελική πρόταση ήταν αρνητική για την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου. Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου ανέπτυξε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ότι αυτό που είναι σημαντικό στην παρούσα διαδικασία είναι ότι ο εντολέας του ενόψει προβλημάτων υγείας που έχει που τον εντάσσουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού νόσησε εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κράτησης στις φυλακές Κέρκυρας. Συνεπεία της κρατήσεώς του υπεβλήθη σε βασανιστήρια, καθώς κόλλησε εντός των φυλακών κορωνοϊό λόγω ελλιπών μέτρων κατά της εισδοχής και διάδοσης του κορωνοϊού, ενόψει του γεγονότος ότι πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας. Εξάλλου, δεν είναι ύποπτος φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων και καθώς έχει λευκό ποινικό μητρώο πρέπει να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του στον δεύτερο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση αυτό επιτάσσεται και από το τεκμήριο αθωότητάς του, δεδομένης και της αθωώσεως ήδη σε πρώτο βαθμό για την ηθική αυτουργία στα αδικήματα που φέρεται να διέπραττε η εγκληματική οργάνωση, πράγμα που αποτελεί τα προεόρτια της αθωώσεως του και για την εγκληματική οργάνωση, καθώς δεν μπορεί από τη μία να μην δίνει εντολές στους δράστες να τελούν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται και από την άλλη να καθοδηγεί-άγνωστο πώς- με νεφελώδη τρόπο τη δράση τους. Εξάλλου, η ίδια η εισαγγελέας του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου εισηγήθηκε την παροχή ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση του κατηγορουμένου στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο έτερος συνήγορος του κατηγορουμένου Θεόδωρος Σιμόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εξαιτίας της μη εκδίκασης των υποθέσεων εντός ευλόγου χρόνου, ο N.S. θα έχει στην πραγματικότητα εκτίσει την ποινή του.

Ο δικηγόρος Κώστας Χατζηιωάννου

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε στις 19.11.2020 απέρριψε την αίτηση αναστολής, ενώ ο κατηγορούμενος πρέπει να αναμένει βάσει του νόμου δύο μήνες μέχρι να υποβάλει εκ νέου αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Η όλη ιστορία που μοιάζει να είναι βγαλμένη από ταινία θα έχει σίγουρα και συνέχεια. Όσο για το φινάλε, δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ