κορωνοϊός
Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

Κορονοϊός: Η μισή χώρα στα κόκκινα - "Κυριεύει" τη Βόρεια Ελλάδα

Παραμένει υψηλή η διάδοση του κορωνοϊού ανά την επικράτεια, ενώ διανύουμε την τέταρτη ημέρα του lockdown στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημέρων του ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του οργανισμού για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο 24ωρο ανέδειξε την ένταση του προβλήματος, καθώς πέραν των 2.384 κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν 263 διασωληνωμένοι και 41 νεκροί από τον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εικόνα του κορωνοϊού στον χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ όμως το τελευταίο 15θήμερο, καταδεικνύουν πόσο ραγδαία είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

Ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού της Τρίτης, τον οποίο δημοσίευσε ο Οργανισμός, δείχνει πως η μισή Ελλάδα, από

τη Λάρισα και πάνω (συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Αττικής) βρίσκεται εν μέσω έξαρσης.

Η εικόνα του κορωνοϊού

Ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού όπως δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου

Συγκεκριμένα, οι περιοχές στον χάρτη με έντονο χρώμα (κεραμιδί) είναι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιοχές όπου τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 πληθυσμού.

Η εικόνα του κορωνοϊού

Ο χάρτης επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 Οκτωβτίου

Για να έχετε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της αλλαγής στην ταχύτητα διάδοσης του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμού, ο ίδιος χάρτης στις 28 Οκτωβρίου παρουσίαζε αρκετές περιοχές (παρόλα αυτά λιγότερες από αυτές που σημειώνονται σήμερα) με έντονο μπλε χρώμα, το οποίο υποδήλωνε παρουσία του ιού με 50 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Δύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις νωρίτερα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως «το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση». Ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε πως σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 32%.

Τα στοιχεία της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη

Οι δράσεις του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη, όπου το ποσοστό θετικότητας άγγιξε το 32%

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, αλλα και των προηγούμενων, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ταυτόχρονα, μια ματιά στη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο που χρωματίζεται ο χάρτης επίπτωσης στη χώρα μας. Πέραν της Θεσσαλονίκης, όπου για μια ακόμη φορά σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα (652), αυξημένη διάδοση του ιού παρατηρείται στη Δράμα (52), τον Έβρο (45), την Καβάλα (44), την Καρδίτσα (49), τη Λάρισα (164), τη Μαγνησία (53) κοκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ