σαμος
Κοινωνία

Τραγωδία στη Σάμο: Στο σημείο που πέθαναν τα δύο παιδιά ο Πρωθυπουργός

Μετά το τραγικό συμβάν με το θάνατο δύο παιδιών από τον σεισμό που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη Σάμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο σημείο και φανερά συγκινημένος άφησε λίγα λουλούδια για την Κλαίρη και τον Άρη.

«Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την άφιξή του στο νησί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τους γονείς των παιδιών που έχασαν χθες τη ζωή τους εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βαθύ, πέρασε από το σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους και άφησε ένα λουλούδι.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, 23 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό, για να έχω μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. Από την πρώτη στιγμή, έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών» τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο να μπορεί να καταγραφεί ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο».

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού στα Βαθύ της Σάμου:

Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω, για ακόμη μια φορά, την οδύνη μου για την απώλεια δύο νέων παιδιών. Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειές τους και ο Θεός να τους δίνει δύναμη να ξεπεράσουν αυτό τον αφόρητο πόνο.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ, 23 ώρες μετά το μεγάλο σεισμό, για να έχω μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή, έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, σε επίπεδο επιχειρήσεων και σε επίπεδο δημόσιων υποδομών.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές, λαμβάνοντας όμως υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα.

Χρέος της πολιτείας, όπως το κάνει πάντα εξάλλου, είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Δυστυχώς, μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία και κυρίως τη Λάρισα, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μια πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όσες και όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή -όπως πάντα το κάνουν μετά από κάθε φυσική καταστροφή- όχι μόνο τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διασώστες μας, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, οι οποίοι πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε με μεγάλη ταχύτητα, στέλνοντας σε λιγότερο από 10 λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο -το οποίο δεν ήταν ενδεχόμενο τελικά, ήταν πραγματικότητα- εμφάνισης τσουνάμι, κάτι το οποίο είδαμε και εδώ στη Σάμο και μάλιστα έχουμε και ζημιές σε μια σειρά από επιχειρήσεις από το κύμα αυτό, ευτυχώς όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...