κορωνοϊός στην Ελλάδα
Κοινωνία

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι Έλληνες για εμβόλιο, μάσκα, μέτρα

Θετικά βλέπουν οι Ελληνες –ποσοστό της τάξεως του 63%- την πιθανότητα να εμβολιαστούν για την πρόληψη από τον νέο κορονοϊό, με το 25% να προτίθεται να εμβολιαστεί εάν και εφόσον το κάνει πρώτα ένα μέρος του πληθυσμού και σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες, και το διόλου αμελητέο 35% να αρνείται να μπει στη διαδικασία.

Πάντως, αν και οι περισσότεροι (το 74%) κάνουν χρήση της μάσκας, ένα 24% δεν τη φοράει καθόλου ή όχι και τόσο συχνά, με έναν στους τέσσερις, ως φαίνεται, να ανήκουν στους λεγόμενους «αρνητές», αφού δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν θα εμβολιαστούν για τον covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research με τίτλο «Covid-19: Οι κρίσιμες τάσεις στην ελληνική κοινωνία» την οποία δημοσιεύει η HuffPost Greece.

Σύμφωνα με αυτά, το 50% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας, το 48% αρνητικά, ενώ ερωτηθέντες εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη φράση «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορονοϊού», το 77% διαφωνεί (27% μάλλον διαφωνεί, 50% διαφωνεί) και το 17% συμφωνεί (8% συμφωνεί, 9% μάλλον συμφωνεί).

Το 48% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση στο θέμα της πανδημίας (26% σίγουρα, 22% μάλλον) και το 50% προς τη λάθος (14% μάλλον, 36% σίγουρα).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το 85% πιστεύει στην ύπαρξη του covid-19 (64% σίγουρα ναι, 21% μάλλον ναι) και μόλις το 12% (6% σίγουρα όχι, 6% μάλλον όχι) δεν πιστεύει.

Οπως άξιες προσοχής είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι τηρείτε τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας». Το 72% απαντά θετικά (20% πολύ σχολαστικά, 52% αρκετά σχολαστικά) και το 26% αρνητικά (19% όχι και τόσο σχολαστικά, 7% καθόλου).

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία, ένα ποσοστό της τάξεως του 53%, ως φαίνεται, δεν εμπιστεύεται τους γύρω του ότι τηρούν τους κανόνες για την αποτροπή μετάδοσης της πανδημίας. Σε αντίθεση με το 39% το οποίο απαντά θετικά (σίγουρα ναι το 8%, μάλλον ναι το 31%).

Ως προς τον βαθμό ανησυχίας για την πιθανότητα να νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας από κορονοϊό, η κοινή γνώμη είναι μάλλον μοιρασμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 20% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά», «λίγο» απαντά το 23% και «καθόλου» το 18%.

Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνες δεν είναι διόλου αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Ερωτηθέντες σχετικά απάντησαν «καθόλου» το 41%, «λίγο» το 15%, «μέτρια» το 16%, «αρκετά» το 17% και «πολύ» μόλις το 7%.

Οσον αφορά στην άποψή τους για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων, το 54% τα έκρινε «μάλλον αναγκαία» και «απολύτως αναγκαία» και το 41% «μάλλον υπερβολικά» ή «σίγουρα υπερβολικά». Στο πλαίσιο αυτό, ένα 51% θεωρεί ότι σωστά άνοιξαν τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στο ερώτημα «εσείς πόσο ανησυχείτε από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού», το 73% δηλώνει για την εθνική οικονομία «πολύ», το 24% «αρκετά», ενώ για τα εισοδήματά τους το 53% «πολύ» και το 32% «αρκετά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ