Κοινωνία
Ενημερώθηκε στις:

SOS για πλημμύρες στον Αξιό: Κίνδυνος να βουλιάξουν 20 χωριά στον κάμπο της Θεσσαλονίκης

Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι κάτοικοι περισσότερων από 20 χωριών της περιοχής του κάμπου της Θεσσαλονίκης, αφού ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ο Αξιός ποταμός είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για τις ζωές αλλά και τις περιουσίες χιλιάδων πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βρεθεί αντιμέτωποι και άλλες φορές με τον κίνδυνο να πλημμυρίσει ο Αξιός ποταμός, ωστόσο, αυτήν τη φορά, εξαιτίας των σε πολλά σημεία διάτρητων και κακοσυντηρημένων αναχωμάτων, αλλά και επειδή έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των φερτών υλικών, η κοίτη του ποταμού, το ενδεχόμενο μιας τεράστιας καταστροφής είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί των κατοίκων της περιοχής στο ethnos.gr, σε περίπτωση που σημειωθεί μία έντονη κακοκαιρία, η καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή του Μουζακίου Καρδίτσας, δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα σημειωθεί στην πεδινή περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Σε περίπτωση που φουσκώσει το ποτάμι και το νερό φύγει από τα αναχώματα, η καταστροφή που σημειώθηκε στην Καρδίτσα, δε θα μπορέσει να συγκριθεί με αυτήν που θα γίνει εδώ, διότι ο Αξιός είναι 50 φορές μεγαλύτερος. Περισσότερα από 20 χωριά στους νομούς Θεσσαλονίκης και Ημαθίας θα βρεθούν κάτω από το νερό και περισσότερα από 230.000 στρέμματα γης θα μετατραπούν σε μια απέραντη λίμνη. Θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και οι τραγικές συνέπειες μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Στα παλαιότερα χρόνια τρεις φορές ο στρατός εκκένωσε τα χωριά μας και μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τις οικογένειές μας, για να προστατευθούν. Ωστόσο, αυτήν τη φορά το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού μειώθηκε περισσότερο η κοίτη του ποταμού και παρουσιάζουν μεγαλύτερα προβλήματα τα αναχώματα. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε, αλλά κανένας δε μας ακούει», τονίζει στο ethnos.gr o πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου, Γιώργος Καράνας.

Περιορίστηκε στο 1/5 η κοίτη – Διάτρητα τα αναχώματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ευθυγράμμιση του ποταμού Αξιού, η οποία έγινε το 1935, προκειμένου να αποφεύγονται οι συχνές πλημμύρες στην περιοχή, η αμερικανική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο, συνέστησε η κοίτη του Αξιού να καθαρίζεται κάθε τρία χρόνια. «Ωστόσο, δεν καθάρισε ποτέ κανένας την κυρίως κοίτη του ποταμού και από τότε που απαγορεύτηκαν οι αμμοληψίες, η κατάσταση έγινε ακόμα πιο επικίνδυνη. Η κοίτη σήμερα είναι γεμάτη από δέντρα και φερτά υλικά. Μάλιστα, πολλά υλικά και χώματα έπεσαν στην κοίτη και από την κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων στην περιοχή μας. Το αποτέλεσμα είναι η κυρίως κοίτη του ποταμού από τα 500 μέτρα πλέον να έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα», υποστηρίζει ο κ. Κανάκας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμα ότι τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται και στα αναχώματα του ποταμού, τα οποία είναι σε πάρα πολλά σημεία τους διάτρητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος να χυθεί το νερό του ποταμού στην πεδιάδα. «Πρέπει να γίνει άμεσα συντήρηση των αναχωμάτων. Τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική συντήρηση στα αναχώματα του ποταμού παρά μόνο κάποια ‘’μπαλώματα’’». Υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ