Κοινωνία

Δερμιτζάκης: Προτείνω χρήση μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι. Χρειάζονται πολλά μέτρα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Υπέρ της χρήσης μάσκας παντού στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, τάσσεται ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου και την αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα» ζητώντας παρεμβάσεις. 

 

«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης.  

Στην Αττική τα 89 από τα 170 κρούσματα

«Πρωταθλήτρια» αναδείχθηκε για μια ακόμα μέρα η Αττική, καθώς στην πρωτεύουσα εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Το απόγευμα της Κυριακής ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα. 

Από αυτά 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες.

Όπως έγινε γνωστό, τα 89 από 170 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, εντοπίστηκαν στην Αττική. Από αυτά τα 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ισχύ από αύριο τα μέτρα στην Αττική

Σε ισχύ τίθενται από αύριο Δευτέρα τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αρχικά, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χαρδαλιάς, από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ως και Δευτέρα 4 Οκτωβρίου (διάρκεια 14 ημερών) αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και η προβολή ταινιών στους κλειστούς κινηματογράφους.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, το όριο ατόμων περιορίζεται σε εννέα, ενώ εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, όσον αφορά εκδηλώσεις όπως γάμοι, κηδείες και βαπτίσεις, μπαίνει όριο έως 20 άτομα, ενώ για τα άτομα των 65ετών και άνω, συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, αποφυγή επαφών πέραν των πολύ στενών χρήσης των ΜΜΜ.

Μέτρα για τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Παράλληλα, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.

Καθώς και:

  • Μετακινήσεις από και προς την εργασία για το δημόσιο τομέα σε τρία κύματα, στις επτά, οκτώ και εννέα το πρωί.
  • Σε τέσσερα κύματα η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μετρά στους χώρους εργασίας, όπως χρήση μάσκας. 
  • Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας όπως είναι τα σχολεία, τα ΜΜΜ και τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς, η Αττική βρίσκεται σε επίπεδο μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου με τάση σταθερά αυξητική.

Εμφανίζει καθημερινά τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και βρίσκεται στο πορτοκαλί, ενώ το πρόβλημα, όπως είπε, εστιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοιού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι μετανάστες, αναμένεται να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ