μάσκα
Κοινωνία

Κορονοϊός: Πάμε για καθολική χρήση της μάσκας στην Αττική;

Με τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού να είναι τριψήφια καθημερινά (από 200 έως πάνω από 300), τους μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία με τη χρήση μάσκας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να λάβει αυστηρά μέτρα, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, μεταξύ αυτών και η καθολική χρήση μάσκας στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσαςκάνοντας ειδική αναφορά στην Πέλλα και την Αττική, προανήγγειλε νέα αυστηρά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους λοιμωξιολόγους να συντάξουν έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα ανά περιοχή, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, 15 Σεπτεμβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, η επιστημονική επιτροπή συζήτησε ποια μέτρα θα ληφθούν και σε ποιες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, για όσες περιοχές κρίνεται αναγκαίο, θα προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμένος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις αλλά και στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης.

Οι περιοχές της Αττικής που είναι στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά. Η επιβαρυμένη εικόνα σε ό,τι αφορά το φορτίο στην Αττική αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τους 501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και από τους 54 διασωληνωμένους οι 20 είναι στο «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό».

Καθολική χρήση μάσκας

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA και το Live News, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική αλλά και στις «κόκκινες» περιοχές σε επίπεδο δήμων. Μεγάλη μερίδα επιδημιολόγων έχουν ρίξει στο τραπέζι την καθολική χρήση της μάσκας, αλλά όχι σε όλο το νομό Αττικής ή άλλο νομό στην περιφέρεια με πολλά κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, το Live News μετέδωσε ότι αύριο το απόγευμα κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής.

Κικίλιας: Λήψη οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιαςείχε προαναγγείλει τη λήψη οριζόντιων μέτρων σε δήμους της Αττικής. «Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Πέτσας: Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός κατά την καθιερωμένη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους ειδικούς έδωσε εντολή να συνταχθεί ένας κατάλογος με προτεινόμενα μέτρα, ο οποίος θα πρέπει να έτοιμος μέχρι αύριο το απόγευμα. «Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ