ψεκασμοί στις Σέρρες
Κοινωνία

Εντατικοί ψεκασμοί στις Σέρρες για την καταπολέμηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου

Εντατικοί ψεκασμοί, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γίνονται στις περιοχές του νομού Σερρών όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, «κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα κρούσμα, τα συνεργεία διενεργούν ψεκασμούς σε μια ακτίνα γύρω από την περιοχή, ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μήττας τονίζει ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για το συγκεκριμένο θέμα και υπογραμμίζει ότι το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας η οποία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον ιό του Δυτικού Νείλου, διευκρινίζει ότι, αυτά είναι λίγο καλύτερα εφέτος σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα είχαν οι δήμαρχοι του νομού Σερρών και όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ενημερώθηκαν από την επιστημονική επιτροπή ότι «ο ιός μεταφέρθηκε στην περιοχή από τα αποδημητικά πουλιά που φτάνουν στη λίμνη Κερκίνη. Στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσω των κουνουπιών και στον άνθρωπο».

«Η Περιφέρεια ενέτεινε τους ψεκασμούς για να περιορίσει τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό. Κι εμείς, από την πλευρά μας, σαν Δήμοι, έχουμε δικό μας πρόγραμμα που είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο τα πουλιά μεταναστεύουν κάθε χρόνο συνεπώς οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων εστιάζονται στην καταπολέμηση των κουνουπιών» προσθέτει.

Κλειδί και η τήρηση μέτρων προστασίας από τα κουνούπια

Εξάλλου, ο κ. Μήττας υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης, εκ μέρους του πληθυσμού, των μέτρων προστασίας από τα κουνούπια. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση αντικουνουπικών σκευασμάτων, η προστασία των ανοιγμάτων των σπιτιών με σίτες, η μη συγκέντρωση στάσιμων υδάτων και το πότισμα των καλλιεργειών τις πρωινές ώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ