κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
Κοινωνία

Όργιο αυθαιρεσιών στη Χαλκιδική: 1.670 καταγγελίες για καταπάτηση ακτών

Έναν τοπογράφο για… 530 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε όλη την Χαλκιδική  διαθέτει η Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής δημιουργώντας βουνό από προβλήματα. Από το 2016 μέχρι και σήμερα 1.670 έγγραφα καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές κυρίως στις ακτές  παραμένουν στο… συρτάρι λόγω έλλειψης προσωπικού σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας. 

Εκτός από έλλειψη προσωπικού, η Κτηματική Υπηρεσία της Χαλκιδικής δεν διαθέτει ούτε δικό της ΙΧ για την μετακίνηση υπαλλήλων και στα τρία πόδια και τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών. Είτε οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους (και αποζημιώνονται μετά ανά χλμ), είτε μεταφέρονται στα σημεία ελέγχων με αυτοκίνητα της Αστυνομίας και του Λιμενικού όταν αυτά είναι… διαθέσιμα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο δεδομένου ότι και οι περισσότερες ακτές είναι προσβάσιμες, γεγονός που διευκολύνει την δραστηριοποίηση επιχειρηματιών σ΄ αυτές. 

Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία εκατοντάδες καταγγελίες παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου με τις περισσότερες να αφορούν παρανομίες στις ακτές με αυθαίρετες καταλήψεις από ομπρέλες, ξύλινες κατασκευές, σκάλες, ράμπες, κιόσκια και φράχτες.  «Είμαστε υποστελεχωμένοι. Πρέπει να ενισχυθεί τόσο για το καλό των κατοίκων των τουριστών και των επιχειρηματιών ενώ θα ξεμπλοκάρουν και πολλές περιπτώσεις αυτοψιών πιο γρήγορα» ανέφεραν στο ethnos.gr πηγές της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την υπηρεσία κατά την διενέργεια των ελέγχων οι υπάλληλοι άλλοτε έρχονται αντιμέτωποι με παρακάλια, απειλές, και έξωθεν πιέσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνονται ξαπλώστρες-μειώνεται ο δημόσιος χώρος στις παραλίες 

Την ίδια ώρα με τον νέο νόμο του υπουργείου Τουρισμού. αυξάνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ μειώνεται ο ελεύθερος χώρος στις παραλίες. Στον αιγιαλό ο νέος νόμος αυξάνει στα 500 τ.μ. (από 300 που είναι σήμερα) το εμβαδό της υπό παραχώρηση χρήσης αιγιαλού ή παραλίας μειώνοντας συνακόλουθα το ποσοστό του χώρου που θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος. Την ίδια ώρα δίνεται απεριόριστο εμβαδό παραχώρησης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα όμορα του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς δημοπρασία και έως και τρία χρόνια.. Παράλληλα ρίχνει στα πιο ...μαλακά - και μάλιστα και αναδρομικά - όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία προχωρώντας σε βραχυχρόνια κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας μειώνοντας τον αποκλεισμό τους από οποιαδήποτε παραχώρηση σε 1 από 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι «είναι δυνατή η παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων, εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού και ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους του αιγιαλού» προσθέτοντας ότι το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) τετραγωνικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% (σήμερα είναι 60%) του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος και με τους περιορισμούς, ως προς το ποσοστό κάλυψης του αιγιαλού, που ορίζονται στην απόφαση παραχώρησης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές