Κοινωνία

Ούτε η καραντίνα δεν σταμάτησε το κυνήγι του "χαμένου θησαυρού"

Η τραγωδία με τους τέσσερις φίλους που έχασαν τη ζωή τους στο Λουτράκι, φέρνει στο φως την επιμονή στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού.

Μία εβδομάδα πριν, περνούσαν το κατώφλι της ανακρίτριας τα μέλη μιας άλλης ομάδας που έσκαβε σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, συντάσσοντας ψεύτικα έγγραφα μετακίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε άτομα που συνελήφθησαν και αρκετά ακόμα που δεν έχουν εντοπιστεί συμμετείχαν, σύμφωνα με τη δικογραφία που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σε εγκληματική ομάδα με σκοπό το παράνομο κέρδος μέσω της “παράνομης ανασκαφής ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας, της υπεξαίρεσης αρχαίων αντικειμένων και στη συνέχεια διακίνηση και εμπορία αυτών”.

Η δικογραφία σχηματίστηκε για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αίσθηση προκάλεσε στους αστυνομικούς το γεγονός ότι ετοίμαζαν και έγγραφα για τον κορονοϊό!

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη της σπείρας παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνομιλίες για άλλη υπόθεση και διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι τις 7 Μαΐου που έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας, η ομάδα αυτή «όργωνε» ολόκληρες περιοχές της Αρκαδίας και της Κορινθίας με τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να εντοπίσει τις πολυπόθητες λίρες.

Εκτός από αρχηγό η ομάδα είχε τσιλιαδόρους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στρατολογούνταν και κάτοικοι των περιοχών όπου γίνονταν οι έρευνες προκειμένου να βοηθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις συνομιλίες τους τα μέλη της ομάδας μιλούσαν με κωδικούς αποκαλώντας «κουβαδάκια» τα σημεία όπου θα άνοιγαν λάκκους. Οι συλληφθέντες είχαν «σκανάρει» περιοχές κοντά στο Λουτράκι Κορινθίας αλλά και στην Αρκαδία, στην περιοχή Κανδήλα Τρίπολης, χρησιμοποιώντας κατάλληλα μηχανήματα ανασκαφής, ανιχνευτές μετάλλων και άλλα μηχανήματα ελέγχου του εδάφους. Οι έρευνες επαναλαμβάνονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ έκαναν ακόμα και καταρρίχηση με ειδικό εξοπλισμό.

Για να προσεγγίσουν τις περιοχές που ερευνήθηκαν οι αστυνομικοί ζήτησαν τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης «εντοπίστηκαν δύο χώροι συνολικού εμβαδού περίπου έντεκα τετραγωνικών μέτρων, πρόσφατης διενέργειας λαθρανασκαφών και παράνομων αρχαιολογικών ερευνών, που είχαν πραγματοποιήσει οι συμμετέχοντες στην εγκληματική οργάνωση, σε απόκρημνη και δύσβατη, βραχώδη πλαγιά του όρους Κουτρουμάνα της Τοπικής Κοινότητας Κανδήλας του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, σε ύψος περίπου τριάντα πέντε μέτρων από το έδαφος».

Αρνούνται τις κατηγορίες

Εξεταζόμενοι οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι παρακολουθούσαν άλλη ομάδα που έκανε λαθρανασκαφή στην περιοχή της Κανδήλας “η οποία εγκατέλειψε το σημείο προ διημέρου και δεδομένου ότι είχαν πληροφορίες για ύπαρξη θησαυρού στην περιοχή επιχείρησαν στο σημείο, εντόπισαν τον εξοπλισμό και ερεύνησαν την περιοχή με αρνητικό αποτέλεσμα”.

Οι έρευνες γίνονταν με ανιχνευτή που είχε εφεύρει ένας από τους εμπλεκόμενους, όπως λέει ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας. «Οπως ισχυρίστηκαν, έψαχναν μόνο για χρυσές λίρες που, ως φημολογούνταν από ηλικιωμένους κατοίκους, υπήρχαν στην περιοχή και όχι για αρχαία. Ο εντολέας μου είναι συνταξιούχος καθηγητής ηλεκτρονικός, κατείχε νόμιμα και με άδεια τον ανιχνευτή μετάλλων που βρέθηκε στην κατοχή του, τον οποίο είχε εφεύρει και κατασκευάσει. Δεν υπάρχουν ικανές ενδείξεις και δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας για το οποίο κατηγορούνται», λέει ο κ. Λύτρας προσθέτοντας: «Σχετικά με τους τέσσερις νεκρούς στο Λουτράκι, ο εντολέας μου μου είπε ότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Δεν είχαν όμως σχέση οι κατηγορούμενοι με τους νεκρούς».

Μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάποιες από τις ομάδες που έψαχναν λίρες στην Πελοπόννησο πάντως είχαν έντονα ανταγωνιστική σχέση και στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει ακόμα και πυροβολισμούς για εκφοβισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών όπου γίνονταν οι έρευνες.

Αποκαλυπτική συνομιλία μεταξύ δύο κατηγορουμένων

– Έλα, ρε ομορφόπαιδο.
– Έλα, τι έγινε;
– Ε, εγώ είμαι εδώ στο «κουβαδάκι».
– Ελα;
– Είμαι στο «κουβαδάκι» που βρήκατε.
– Α, ωραίος, ωραίος, έλα, ρε Γ., τώρα σε κατάλαβα γιατί δεν το ’χω βάλει το τηλέφωνο, ωραία, κάνε δουλειά σου.
– Το… αποθηκάκι είναι αυτό με τον τσιμεντόλιθο, από πίσω δεν λες;
– Ναι, αυτό είναι.
– Είναι αυτό που το βλέπω από την πίσω μεριά, στην πρώτη, στην πίσω είσοδο ήτανε το «κουβαδάκι» ή στην μπροστά;
– Όχι στην μπροστά, στην πίσω.
– Στην πίσω, μάλιστα, εκεί δείχνουν όλα.
– Κατάλαβες, εκεί που έχει ένα σωρό με ξύλα.
– Ναι, εκεί… (ακατάληπτο).
– Εκεί δεν είναι ο σωρός με τα ξύλα;
– Ήδη είναι και αποτύπωμα, ότι υπήρχαν, εκτός κι αν υπάρχει κάτι άλλο πιο μέσα.
– Δεν ξέρω, δεν ξέρω, για φάε τον τόπο γύρω γύρω, μ’ ακούς;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...