Κοινωνία

Αγίου Πνεύματος 2020: Για ποιους κλάδους είναι αργία

Τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2020 «πέφτει» φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και για ορισμένους εργαζόμενους η συγκεκριμένη ημέρα είναι αργία.

Ωστόσο, τα περισσότερα καταστήματα λειτουργούν κανονικά την ημέρα αυτή.

Για ποιους είναι αργία η γιορτή του Αγίου Πνεύματος 2020

Στο Δημόσιο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει οριστεί ως επίσημη αργία, συνεπώς οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τριήμερο.

Ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Παρόλα αυτά, οι ιδιωτικές υπηρεσίες αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή, σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση της ΓΣΕΕ.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει αναγνωρισθεί ως αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ., Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.
Πώς αμείβεται η γιορτή του Αγίου Πνεύματος
Αν η επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηριστεί πρόσθετη εορτή αργία, λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται ένα ακόμα ημερομίσθιό τους επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογιστεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ