πλατεία Αγίου Ιωάννου
Κοινωνία

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή συνωστισμών στις πλατείες

Η διαχείριση του συνωστισμού νέου κόσμου στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή έγινε «case study» για την Αστυνομία, που προσπαθεί να εξάγει συμπεράσματα και να προσαρμόσει το σχέδιό της ανάλογα, σε τυχόν νέες μαζικές συγκεντρώσεις σε πλατείες. Με δεδομένο ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς κυκλοφορίας, μετά την «καραντίνα», οι Αρχές καλούνται να εκπονήσουν σχέδια για τη διαχείριση περιπτώσεων συνωστισμού για διασκέδαση κατά τις νυχτερινές ώρες, αναφέρει το ethnos.gr.

του Αλέξανδρου Καλαφάτη

Και αυτό γιατί η πλατεία Αγίου Ιωάννου δεν είναι η μόνη περίπτωση. Η πλατεία Βαρνάβα, ο πεζόδρομος της Νέας Σμύρνης αλλά και πολυσύχναστα σημεία της δυτικής Αττικής έχουν μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας. Η δυναμική παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. που επιχειρήθηκε την πρώτη ημέρα μαζικής παρουσίας νέων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου, είχε ως αποτέλεσμα (όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων) η συγκέντρωση κόσμου να πάρει χαρακτήρα «βεντέτας». Ενδεικτικό είναι ότι την επόμενη ημέρα βρέθηκε στην πλατεία κόσμος για να διαμαρτυρηθεί για την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. και όχι για να διασκεδάσει. Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, δεν λύνεται για τις Αρχές το πρόβλημα του συνωστισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενόψει του Σαββατοκύριακου και υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων κόσμου για διασκέδαση, η ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει να αποφύγει συγκρούσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Αγία Παρασκευή. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αγία Παρασκευή, το Παγκράτι και η Νέα Σμύρνη, όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, κανείς δεν θα ήθελε να υπάρξουν εικόνες συγκρούσεων και χρήσης χημικών σε γειτονιές που ποτέ δεν έχουν ζήσει ανάλογα σκηνικά. Πηγές από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώνουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν πάρει εντολές να εξαντλούν όλα τα διαπραγματευτικά τους μέσα για την αποτροπή φαινομένων συνωστισμού. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται. Σε επιφυλακή, πάντως, θα βρίσκονται και κατασταλτικές μονάδες, όπως η ΥΜΕΤ και τα ΜΑΤ, σε περίπτωση που υπάρξουν οργανωμένες ομάδες ατόμων που απαντήσουν με βία στις προτροπές των αστυνομικών.

https://youtu.be/R_jOP64DlQU

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ