Κοινωνία

Κορονοϊός - Γαργαλιάνος: Ακολουθώντας την "ανοσία της αγέλης" θα είχαμε καταστραφεί

Σε «απρόβλεπτες συνέπειες» θα οδηγούμασταν αν εφαρμόζαμε την «ανοσία της αγέλης» χωρίς το εμβόλιο, υποστηρίζει ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αποδεδειγμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό. Βεβαίως έχουμε θετικές ενδείξεις για φάρμακα τα οποία μπορεί να μας βοηθούν. Και λέω μπορεί, διότι επειδή είναι γρήγορη αυτή η εξέλιξη της νόσου κι επειδή είναι πανδημία, που έχει να γίνει 100 χρόνια, δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο να έχουμε μελέτες οι οποίες να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Όταν λέμε επιστημονικά τεκμηριωμένες, τι εννοούμε; Να συγκρίνουμε ένα φάρμακο που δοκιμάζεται με το ‘μηδέν θεραπεία’ ή με ένα άλλο, αν υπάρχει. Δεδομένου ότι δεν έχουμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό, γίνονται μελέτες, τα αποτελέσματα όμως θα βγουν σε έναν χρόνο, ή σε οκτώ μήνες», επισήμανε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Αντ’ αυτού, τι κάνει λοιπόν, η παγκόσμια κοινότητα; Για να μην μένει απαθής, επειδή έχει ενδείξεις για κάποια φάρμακα, που αν, υπό προϋποθέσεις είναι ασφαλή, δηλαδή να χορηγούνται από γιατρούς μετά από σωστή ανάλυση των δεδομένων  του ασθενούς, τότε παρεμβαίνουμε», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε: «Η συλλογική ανοσία επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό, άρα καλό  θα ήταν να περιμένουμε να βγει πρώτα το εμβόλιο. Μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης χωρίς εμβόλιο, με το να αφήσουμε τον πληθυσμό να εκτεθεί; Δεν είναι δυνατόν. Βλέπετε τι τραβάνε οι ΗΠΑ,που διαθέτει το πιο προηγμένο σύστημα υγείας. Η αρχική αντίληψη ότι θα αφήσουμε να νοσήσουν οι πάντες για να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία, ήταν αστείο, γιατί θα κατέρρεαν τα πάντα. Θα γίνονταν ακόμη και σκοτωμοί στους δρόμους για να πάνε σε ένα νοσοκομείο, σε μια ΜΕΘ. Άρα, απρόβλεπτες συνέπειες».

«Περιμένουμε λοιπόν το εμβόλιο, ευχόμαστε να είναι θετικά τα αποτελέσματά του και από κει και πέρα συζητάμε για ανοσία που θα ακολουθηθεί με το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ