Κύπρος Κορωνοϊός
Κοινωνία

Κορωνοϊος: Στην Κύπρο εφαρμόζουν το "Μένουμε σπίτι" έπειτα της ανακοίνωσης των 14 νέων κρουσμάτων

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, ακαδημαϊκός, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι 4 κρούσματα αφορούν άτομα που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο, τα 8 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα είναι από το ΓΝ Πάφου και ένα είναι κρούσμα το ιστορικό του οποίου διερευνάται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 146, με τον κ. Κωστρίκκη να αναφέρει πως αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Οι οδηγίες παραμένον σαφείς, μείνετε στο σπίτι σας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί”, τόνισε.

Ο κ. Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εξάλλου σε σχέση με τα θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και την αναφορά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Λοϊζου είπε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

“Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι λόγω του αυξημένου όγκου περιστατικών που δεχόντουσαν πάντα τα δημόσια νοσηλευτήρια και λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κ.λπ.), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό”, ανέφερε.

Ο Δρ Λοϊζου κατέστησε σαφές πως δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει “απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό”.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache-india-turkia
Κόσμος 0

Σεισμός στην Ευρασία! Η Τουρκία είναι η χώρα που σαμπόταρε και εμπόδισε την προγραμματισμένη παράδοση 3 ελικοπτέρων Apache στην Ινδία -Ξεκίνησε «Ψυχρό Πόλεμο»

Αποκάλυψη που φέρνει σεισμό: Η Τουρκία απέδειξε την εχθρική της στάση έναντι της Ινδίας και τώρα το Νέο Δελχί ετοιμάζει...
Πολιτική 0

Είχε δίκιο ο Όργουελ- Τι απίστευτο πρότεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες για την διαδικτυακή ανωνυμία στην ΕΕ προκαλώντας σοκ

Το διαδίκτυο είναι ο μόνος ακόμη ελεύθερος χώρος διακίνησης ιδεών και απόψεων και αυτό ενοχλεί πολλούς στις Βρυξέλλες
Ελληνοτουρκικά 0

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - «Τους προκαλέσαμε»: Τυχαία δημοσίευση της Ελληνικής ΠΑ θεωρήθηκε από τους Τούρκους «πρόκληση» - Μας «έβαλαν στη θέση μας»

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι αφήνουν να εννοηθεί σαφώς ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το έκανε για να «τους μπει στο...