άδεια ράφια
Κοινωνία

Κορωνοϊός και αγαθά: Επαρκούν προϊόντα και βασικά είδη;

«Καμία έλλειψη δεν θα υπάρξει στην αγορά έως το τέλος Απριλίου. Για τη συνέχεια κανείς δεν μπορεί κάνει προβλέψεις», επισημαίνει στο Sputnik, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

«Η ελληνική αγορά είναι πλήρως εφοδιασμένη με ταχυκίνητα αγαθά. Υπάρχει μια αύξηση της κατανάλωσης σε όλα τα προϊόντα κατά 36% στα σούπερ μάρκετ, από τις 26 Φεβρουαρίου. Εκτιμώ ότι αυτό θα διαρκέσει για 15 μέρες ακόμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξηγεί, αυτό προκύπτει από αντίστοιχες περιόδους, όπως το 2015 αλλά και νωρίτερα, όπου παρατηρήθηκε μια εκτόξευση και μια πτώση.

«Στα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει τις παραγγελίες τους στην κεντρική αγορά, δηλαδή στο χονδρεμπόριο, κατά ένα ποσοστό 30% ,για να μην υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια. Όλα τα καταστήματα τροφίμων έχουν ενισχύσει τις παραγγελίες τους. Δεν υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχει διαθεσιμότητα.

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή με Ιταλία αλλά και Βουλγαρία.

Ερωτηθείς για το πιθανό σενάριο κλεισίματος των συνόρων που ενδέχεται να επηρεάσει εισαγωγές – εξαγωγές, απαντά ότι «η Ελλάδα έχει ανοιχτή και τη θαλάσσια οδό».

«Μπορεί οι χερσίες μεταφορές να επηρρεαστούν, αλλά αρκετά προϊόντα έρχονται από τις χώρες της Νοτίου Αμερικής μέσω θαλάσσης».

Παράλληλα συμπληρώνει ότι έχει ενεργοποιηθεί αρκετά η εγχώρια παραγωγή. Και ειδικά στα είδη προσωπικής υγιεινής.

«Για παράδειγμα, το ελληνικό δημόσιο έκανε μια μεγάλη παραγγελία αντισηπτικού σε ελληνική εταιρεία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ