Κόρινθος νερό
Κοινωνία

Χωρίς νερό η Κόρινθος: «Δεν έχουμε νερό να πλύνουμε τα χέρια μας, πως να προστατευτούμε από τον Κορωνοϊό;»

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΚ τονίζει ότι η βλάβη που υπήρξε στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό στην Ποσειδωνία ήταν μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, κάτι που έφερε πίσω τις εργασίες και έτσι το νερό θα αργήσει ακόμα περισσότερο να επανέλθει.

Η ανακοίνωση κλείνει με την ενημέρωση ότι η πλήρης αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το korinthia.net.gr, περίπου στις 8.00 το βράδυ θα ξεκινήσει σταδιακά η επανασύνδεση της Κορίνθου στο δίκτυο ύδρευσης. Πριν από λίγη ώρα το πρόβλημα της αποχέτευσης αποκαταστάθηκε και αυτή την ώρα γίνεται η επίστρωση του δικτύου με τσιμέντο προκειμένου να δέσει.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι από την στιγμή που θα γίνει η επανασύνδεση θα χρειαστεί να περάσει λίγη ώρα μέχρι να φτάσει το νερό στις βρύσες μας, ενώ θα χρειαστεί οι κάτοικοι να είναι προσεκτικοί, καθώς στην αρχή τουλάχιστον το νερό δεν θα είναι πόσιμο.

Νωρίτερα με ρεπορτάζ το korinthia.net.gr είχε ενημερώσει ότι γίνεται προσπάθεια στεγανοποίησης του δικτύου από τα νερά, τα οποία εξακολουθούν να τρέχουν, έστω και λίγο, (όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο δεξιά στην άκρη τους σωλήνα) μέσα στην  αποχέτευση. Το επόμενο βήμα είναι να γίνει επίστρωση με τσιμέντο, περίπου 4 κυβικά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση πάνω στην οποία θα “δέσει” η νέα σύνδεση.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κορίνθου, Αντώνης Καραμανλής που παραμένει εκεί όλο το διάστημα των εργασιών, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση η επανασύνδεση του δικτύου υδροδότησης θα γίνει σήμερα, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα συμβεί αυτό.

Τι έχει συμβεί

Χτες το βράδυ έγινε αντιληπτό στην ΔΕΥΑ Κορίνθου ότι έσπασε ο κεντρικός αγωγός της αποχέτευσης, στο ύψος του Γαλαξία, στην Ποσειδωνία. Ο αγωγός αυτός χρονολογείται από την δεκαετία του 90 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικός, μεταφέρει δε τα λύματα όλης της πόλης στον Βιολογικό καθαρισμό. Φαίνεται, όμως ότι δεν κατάφερε να αντέξει την διάβρωση της ακτής και τα κύματα που εισέρρευσαν, κάτω απο το οδόστρωμα και διάβρωσαν τον αγωγό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ακόμα και ο σεισμός της περασμένης εβδομάδας να αποτέλεσε το τελικό στάδιο της κατάρρευσής του.

Στην ΔΕΥΑΚ σήμανε συναγερμός και άμεσα τα συνεργεία κινήθηκαν για να δουν το μέγεθος της ζημιάς. Όταν έσκαψαν είδαν μία τεράστια λίμνη να έχει σχηματιστεί, οπότε κρίθηκε απαραίτητο να περιοριστεί η διαρροή νερού μέσα απο την αποχέτευση, ώστε να γίνουν οι εργασίες.

Για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκε και ένα by pass. Δηλαδή στο φρεάτιο που βρίσκεται ακριβώς πριν απο την ζημιά (φωτό άνω) τοποθετήθηκε αντλία (φωτό κάτω), η οποία μεταφέρει τα λύματα στο επόμενο φρεάτιο, προκειμένου να συνεχίσουν το …ταξίδι τους προς τον Βιολογικό. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή ήταν απαραίτητο να υπάρχει περιορισμένη ροή λυμάτων, αφού η αντλία έχει πεπερασμένες δυνατότητες.

Η ζημιά, πάντως, όπως μπορείτε να δείτε είναι μεγάλη και γι αυτό αναμένεται να πάρει όλη την μέρα η αποκατάστασή της και συνακόλουθα η επιστροφή της υδροδότησης στην πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ