ιολογος Σουρβινο
Κοινωνία

Κορονοϊός: «Άμεση απομόνωση του κρούσματος για να μην εξαπλωθεί»

«Το θέμα δεν είναι αν και πότε θα ταυτοποιηθεί κάποιο κρούσμα κορονοϊού στη χώρας μας, αλλά να ανιχνευτεί και να απομονωθεί το γρηγορότερο, πριν προλάβει να γίνει διασπορά στο γενικό πληθυσμό» αναφέρει στον newsit.gr ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας ο νέος κορονοϊός μπορεί να μην έρθει και ποτέ στη χώρα μας, ωστόσο στην αντίθετη περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και ψυχραιμία.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Δεν είναι κάτι παράξενο ή πρωτόγνωρο είναι αναμενόμενα τα σενάρια. Η ερώτηση θα είναι αν θα έρθει στην Ελλάδα; Επίσης μιλάμε για ένα σενάριο το οποίο έχει προβλεφθεί και μάλιστα και από άλλους συναδέλφους σε τέτοιο χρονικό σημείο πάντα με πιθανότητα χωρίς βεβαιότητα. Αυτό δεν πρέπει να τρομάξει τον κόσμο. Με άλλα λόγια η ταυτοποίηση ενός κρούσματος στη χώρα μας δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Αντιθέτως θα είναι αρκετά σημαντικό να ανιχνευτεί γρήγορα ένα κρούσμα και να απομονωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς να προλάβει να γίνει διασπορά στο γενικό πληθυσμό.

Αυτή θα είναι η επιτυχία των μέτρων προστασίας του υπουργείου Υγείας και θεωρώ πως αυτό τον στόχο έχουν» αναφέρει ο καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ και προσθέτει: «Δεν σημαίνει ότι αυτή την χρονική περίοδο θα έρθει 100% ένα κρούσμα στη χώρα μας. Μπορεί να έρθει με μεγάλη πιθανότητα, όμως δεν είναι και η καταστροφή. Σε αυτή τη φάση η σημαντική είδηση δεν θα είναι η ανακοίνωση του κρούσματος, αλλά η ταυτοποίηση και η απομόνωση του. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό θα πρέπει ν αποτελέσει μια ευχάριστη είδηση, διότι έτσι θα αποδειχτεί πως τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο υγείας λειτουργούν».

Σύμφωνα με τον ειδικό τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδους στη χώρα μας θα πρέπει σε καθημερινή βάση να ελέγχονται και να επανεξετάζονται.

«Τα μέτρα πρέπει να επικαιροποιούνται εξετάζοντας πάντα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία μεταβάλλονται καθημερινά. Είδαμε στην Ιταλία μέσα σε τρεις μέρες μια δραματική μεταβολή των στοιχείων τους, τα οποία εξετάζει η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η χώρα μας. Τα μέτρα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδους εξετάζονται και επικαιροποιούνται ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νεότερα στοιχεία σχετικά με τον κοροναϊό ο Γιώργος Σουρβίνος είναι συγκεκριμένος: «Η σύσταση του γενετικού υλικού του ιού είναι απόλυτα γνωστή, γι’ αυτό και έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα στην προσπάθεια παρασκευής του εμβολίου. Ο σχεδιασμός του εμβολίου ήταν εύκολο, διότι υπήρχε η τεχνογνωσία και από τον Sars, που είναι συναφής συγγενής ιός. Επίσης έγινε γρήγορα και η πλήρης χαρτογράφηση του γενετικού υλικού του νέου κορονοϊού, η χρονοβόρα διαδικασία είναι στο επόμενο στάδιο που έχει να κάνει με τις δοκιμές σε πειραματόζωα και τι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, αυτό θα μας καθυστερήσει λογικά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...