Κοινωνία

Κύκλωμα χρηματισμού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: Αποκαλυπτικοί διάλογοι των κατηγορουμένων - Βίντεο


Άκρως αποκαλυπτικές φαίνεται να είναι οι συνομιλίες, μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση χρηματισμού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Ελεύθεροι υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 50.000 ευρώ, αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην Α' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού ανώτερων λιμενικών υπαλλήλων της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.

Την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πλοιοκτήτες είχαν και οι επτά συγκατηγορούμενοι υπάλληλοί τους που αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. Τη «σκυτάλη» των απολογιών παίρνουν αύριο το πρωί ο επί σειρά ετών κεντρικός λιμενάρχης της Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του λιμένα της πόλης όπως αναφέρει το ant1news.

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κακουργηματικές πράξεις της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης. Όπως έγινε γνωστό, επισήμαναν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομία ζημία εις βάρος της φερόμενης ως θιγόμενης εταιρείας, την οποία κατονόμασαν ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά τα όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο περί χρηματισμού πλοηγών του λιμανιού, οι τέσσερις πλοιοκτήτες φέρεται να μίλησαν για «φιλοδωρήματα», μικρή κλίμακας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έθιμο», δηλαδή είναι κάτι σύνηθες. Ερωτηθέντες, δε, για οικονομικά ωφελήματα που φέρεται να εισέπραττε σε μηναία βάση ο κεντρικός λιμενάρχης, κατά πληροφορίες, τονίστηκε ότι επρόκειτο για ποσά που συνδέονταν με την αγορά εξοπλισμού.

Από την άλλη, οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων εταιρειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν στις απολογίες τους ότι εκτελούσαν απλά εντολές, ενώ αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους καταλογίζονται.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως αποφασίστηκε τελικά να αφεθούν ελεύθεροι και οι έντεκα παραπάνω κατηγορούμενοι, με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης.

Στο μεταξύ, το κατώφλι του γραφείου της ίδιας ανακρίτριας θα περάσουν αύριο ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του ίδιου λιμένα που συνελήφθησαν κατά την ίδια επιχείρησης των «αδιάφθορων» των Σωμάτων Ασφαλείας και ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους ασκήθηκε κατηγορούνται, εκτός από εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.

Στο μεταξύ, το κατώφλι του γραφείου της ίδιας ανακρίτριας θα περάσουν αύριο ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του ίδιου λιμένα που συνελήφθησαν κατά την ίδια επιχείρησης των «αδιάφθορων» των Σωμάτων Ασφαλείας και ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους ασκήθηκε κατηγορούνται, εκτός από εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του ant1:

https://www.antenna.gr/templates/pages/player?cid=k_e_ek_qw_g76n_m=&w=670&h=377

Οι συνομιλίες των μελών του κυκλώματος

Αποκαλυπτικές ως προς τον τρόπο δράσης του κυκλώματος είναι οι μεταξύ τους συνομιλίες:

Εφοπλιστής :Τι να του δώσουμε του θείου, ρε π@@@ μου; Ε, να τον βγάλουμε, πόσα του χρωστάμε; Να τον βγάλουμε, ένα τριχίλιαρο και γεια χαρά νταν.

Υπάλληλος εταιρίας: Πρέπει, πρέπει, του χρωστάμε

Εφοπλιστής: Ναι, πόσα του χρωστάμε; Να τον βγάλουμε και κανά δυο χιλιάρικα παραπάνω μαζεμένα;

Υπάλληλος εταιρίας : Τελευταία φορά τον πληρώσαμε 30 Μάϊου, αυτό όμως ήταν για τον Αύγουστο του 2018».

Η παράδοση του επίμαχου φακέλου με τα 5.000 ευρώ έχει αποτυπωθεί και σε βίντεο, όπως αναφέρεται στη δικογραφία. Και οι διάλογοι μεταξύ των εφοπλιστών όμως είναι αποκαλυπτικοί για τη δράση τους.

Εφοπλιστής 1: Αν κάνουν τώρα την κοινοπραξία να κοιτάξουμε να μοιράσουμε με τους άλλους την πίτα

Εφοπλιστής 2 : θες να τελειώσουμε πρώτα το δικό μας και να τους πούμε μετά;

Εφοπλιστής 1: Α λες; Ναι να τελειώσουμε το δικό μας και μετά να μοιράσουμε την πίτα. 50 εμείς 50 αυτοί.

Εφοπλιστής 2: έγινε σε ευχαριστώ

Το Modus operandi του κυκλώματος, φαίνεται να ήταν καλά οργανωμένο. Οι τέσσερεις εφοπλιστές σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  έστησαν το τραστ για να εξοντώσουν τους ανταγωνιστές τους και να καρπωθούν την πελατεία τους. Τα στελέχη των εταιριών τους, «λάδωναν» τον λιμενάρχη και τους πλοηγούς, ώστε να κάνουν τα «στραβά μάτια» είτε για να χρεώνονται περισσότερα ρυμουλκά στα πλοία, είτε για να παρακάμπτεται η σειρά φόρτωσης εκφόρτωσης δίνοντας προτεραιότητα στους πλοιοκτήτες πελάτες τους.

Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στην ειδική ανακρίτρια άλλα επτά μέλη του κυκλώματος, ανάμεσα τους και ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης.

https://www.antenna.gr/templates/pages/player?cid=aoz_kz4_r_rc_kw=&w=670&h=377

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ