Κοινωνία

Αναβλήθηκε το πειθαρχικό για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση του Πειθαρχικού της αστυνομίας, για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο δεύτερο λιντσάρισμα του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου.

Η αναβολή δόθηκε λόγω του κωλύματος του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, που είναι εκ των συνηγόρων (μαζί με τον Πέτρο Μαντούβαλο) των αστυνομικών, αλλά και λόγω του ότι εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών στην τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε δύο περίπου μήνες.

Αναβλήθηκε την Παρασκευή η συνεδρίαση του Πειθαρχικού της αστυνομίας, για τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στο δεύτερο λιντσάρισμα του δολοφονημένου Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας στςις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Αιτία στάθηκε το κώλυμα του Θάνου Πλεύρη, συνηγόρου των οκτώ αστυνομικών και το γεγονός ότι εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή των οκτώ αστυνομικών στην τακτική Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε δύο περίπου μήνες.

Το Πειθαρχικό της αστυνομίας καλείται να αποφασίσει για τις ποινές τις οποίες προτείνει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)που έγινε σε βάρος των αστυνομικών. Οι κατηγορίες είναι αυτές της απόταξης από το Σώμα (το βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο) για τους τέσσερις και της αργίας με απόλυση (δεύτερο βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο) για χρονικό διάστημα που θα κρίνει το Πειθαρχικό για τους υπόλοιπους.

https://youtu.be/CyHUzMgEVnw

Τον Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επιβεβαιώσει με πόρισμα του ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία έγινε στον αναγκαίο χρόνο και με σεβασμό στα δικαιώματα των πειθαρχικά ελεγχόμενων και διωκώμενων προσώπων, ζητώντας να του αποσταλεί η απόφαση του Πειθαρχικού.

Σημειώνεται οι πειθαρχικά διωκόμενοι έχουν δικαίωμα ένστασης στην απόφαση του πειθαρχικού, ενώ πρόσωπα θιγόμενα από τις ενέργειες τους έχουν δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ