Κοινωνία

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση μεταφοράς του βρέφους από τη Σκόπελο - Δείτε το βίντεο

Λεπτό προς λεπτό οι προσπάθειες των αρχών να μεταφέρουν το βρέφος από τη Σκόπελο στην Αθήνα.

Σκηνές θρίλερ μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα κατέγραψε ο φακός κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης του θαλάμου επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, των δυνάμεων του Λιμενικού και ενός ξενοδόχου της Σκοπέλου για την μεταφορά του βρέφους που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας στην Αθήνα.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Natura, πληροφορήθηκε την είδηση ότι η υγεία ενός βρέφους 9 μηνών βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και πως πρέπει να γίνει άμεσα η αεροδιακομιδή του στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που το Super Puma που είχε απογειωθεί για αυτό το σκοπό από Τανάγρα είχε ήδη κάνει τρεις αποτυχημένες απόπειρες να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο της Σκοπέλου για να παραλάβει το βρέφος.

https://www.youtube.com/watch?v=5A5Ceb5QWNU

Λίγο μετά το ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βλέποντας τις ανεπιτυχείς προσπάθειες του Super Puma να προσγειωθεί, όπως συνέβη και με ένα ελικόπτερο Sikorsky S-70B του Πολεμικού Ναυτικού και αφού είχε ήδη επιστρατευτεί και ένα δεξαμενόπλοιο το όποιο έπλεε ανοιχτά της Σκύρου προκειμένου να παραλάβει το βρέφος, τότε ο Λιμενάρχης Σκοπέλου Γιώργος Γκάρας, ζήτησε την βοήθεια του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Natura στο Λουτράκι Σκοπέλου, γνωρίζοντας ότι διαθέτει ένα φουσκωτό σκάφος παντός καιρού 11 μέτρων και πως ενδεχομένως να ήταν και ο μοναδικός που θα μπορούσε να συνδράμει δεδομένου ότι και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις έχει πράξει το ίδιο.
Καρέ καρέ η δραματική επιχείρηση για τη μεταφορά του βρέφους από τη Σκόπελο (2)

Τριαντεπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ δεν είχαν καρποφορήσει οι προσπάθειες για την παραλαβή του βρέφους και την μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών, ο επιχειρηματίας έριξε το φουσκωτό του σκάφος στη θάλασσα μαζί με τον καπετάνιο του, Σταύρο Ουρανίτσα στον Αγνώντα

“Κότσαραμε το σκαφος γιατί ήταν εξω λογο καιρού και το μεταφέραμε οδικώς 30 χιλιόμετρα περιπου στο λιμάνι του Αγνώντα υπό καταρρακτώδης βροχη και με μεγαλη δυσκολία λόγω των κατολισθήσεων στο δρόμο” λέει στο protothema.gr ο ξενοδόχος και ιδιοκτήτης του φουσκωτού σκάφους”.

Λίγη ώρα μετά, συγκεκριμένα στις 02.15 τα ξημερώματα, το φουσκωτό σκάφος και αφού χρειάστηκε να παλέψει με τα κύματα καθώς στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν άνεμοι 12 μποφόρ, έφτασε στο λιμάνι του Αγνώντα.

Στις 03.45 έφτασε στο λιμάνι και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με δυο γιατρούς και μια νοσοκόμα καθώς και με τους συγγενείς του βρέφους, την γιαγιά και τον παππού του, καθώς οι γονείς του βρίσκονταν στην Αθήνα. Άπαντες επιβιβάστηκαν στο φουσκωτό σκάφος του Natura και ένας εκ των επιβαινόντων ( πρόκειται για άνδρα του Λιμενικού) κρατούσε γερά το βρέφος μέσα στη καμπίνα.
https://www.youtube.com/watch?v=XYHzXW9bJEI

Ο καπετάνιος του φουσκωτού Άγγελος ΤΜ 494, προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει το δεξαμενόπλοιο με κίνδυνο να προσκρουστεί πάνω του και μάλιστα στη τελευταία προσπάθεια προσέκρουσε στο πλαϊνό πίσω μέρος του με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Έπειτα από 45 λεπτά παραμονής στη θάλασσα ο καπετάνιος του φουσκωτό έλαβε σήμα να επιστρέψει στο λιμάνι του Αγνώντα, όπου έγινε η αποβίβαση του βρέφος και όσων επέβαιναν στο σκάφος.

https://www.youtube.com/watch?v=2IcoKjXXa7c

Το βρέφος μεταφέρθηκε ξανά στο Κέντρο Υγείας και στις 08.33 έπειτα απο πολλές προσπάθειες το Super Puma κατάφερε να προσγειωθεί για να το παραλάβει μαζί με τους συγγενείς του προκειμένου να τους μεταφέρει στη Τανάγρα και απο κεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ