Κοινωνία

Η "θυσία" του χωριού για να έχει νερό η Πάτρα- Βίντεο

Έχουμε δει και παλαιότερα περιπτώσεις που χωριά γίνονται θυσίες στο βωμό της ύδρευσης κάποιας μεγάλης πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και με το χωριό Τόσκες νομό Αχαΐας, το οποίο σήμερα θυμίζει «σεληνιακό τοπίο».

Πρόκειται για το φράγμα Πείρου - Παραπείρου, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Το έργο, που κατά το παρελθόν έχει συναντήσει πολλά εμπόδια και προβλήματα που έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του, περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των νερών του ποταμού Πείρου και του παραπόταμου του Παραπείρου, τα οποία θα διοχετεύονται στο φράγμα.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, έπρεπε να «θυσιαστεί» το χωριό Τόσκες, στο νομό Αχαΐας, το οποίο σήμερα θυμίζει «σεληνιακό τοπίο».

Σε μερικούς μήνες, ακόμα και τα λίγα ερείπια που απομένουν από το χωριό και τα δύο εκκλησάκια του, θα πλημμυρίσουν καθώς ολοκληρώνονται μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι εργασίες του έργου που θα ξεδιψάσει την Πάτρα και τη Δυτική Αχαΐα και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, ευρισκόμενο στις ανατολικές απολήξεις του Κομποβουνίου και στις νότιες παρυφές της πεδιάδας των Φαρρών, και το οποίο από το το 2009 έχει ερημώσει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Το κανάλι haanity στο YouTube, κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από την άγρια ομορφιά του χωριού, που σε λίγο καιρό δε θα υπάρχει.

https://youtu.be/GJ7tz5gQkPc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ