Κοινωνία

Αλβανίδα δεν πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα γιατί δεν απάντησε σε ποιο κόμμα ανήκει ο Τσίπρας!

Η ιστορία της αλβανίδας Έτλεβα Χαλκιώτης ξεκινάει το 1997 που ήρθε στην Ελλάδα από την Αλβανία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Στην Ελλάδα ήρθε, όπως λέει η ίδια, νόμιμα, δηλαδή ως κάτοχος πράσινης κάρτας. Ήταν μάλιστα μια απ’ τους πρώτους που κατάφερε να την εξασφαλίσει. 

Ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ως καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού και πριν απο 16χρόνια γνώρισε έναν συμπατριώτη μας, ηλεκτρολόγο στο επάγγελμα, τον οποίο και παντρεύτηκε.

Στην πορεία, σπουδάζοντας σε σχολή κομμωτικής και δουλεύοντας για αρκετά χρόνια ως κομμώτρια, κατάφερε πέρυσι να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο στην Αγία Παρασκευή.

Η ίδια δε, μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά και έπειτα από τόσα χρόνια στη χώρα μας, αισθάνεται Ελληνίδα.

Η Έτλεβα δεν κατάφερε να πείσει την Επιτροπή Πολιτογράφησης, άσχετα αν στο έγγραφο της εισήγησης αναφέρεται ότι και ομιλεί καλά την Ελληνική γλώσσα αλλά και πως είναι σύζυγος Έλληνα πολίτη καθώς και γονέας ημεδαπού.

Όπως εξηγούν τα μέλη της Επιτροπής, από τις απαντήσεις της στις ερωτήσεις τους, προκύπτει ότι η Έτλεβα δεν γνωρίζει επαρκώς την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, άσχετο αν ακόμα και οι κυβερνώντες δεν γνωρίζουν την ελληνική ιστορία και ξεπουλούν τα πάντα.

«Επίσης θεωρείται ότι οι γνώσεις της σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας είναι ανεπαρκείς, χωρίς να διαπιστώνεται βούληση συμμετοχής στις κοινωνικές εξελίξεις» αιτιολογώντας την αρνητική εισήγηση τους στο αίτημα για την πολιτογράφησης της Έτλεβα Χαλκιώτη.

Κατέβαλλε το παράβολο των 700 ευρώ και όχι χρησιμοποιώντας τις πλάγιες οδούς με την βοήθεια των παράνομων κυκλωμάτων νομιμοποίησης αλλοδαπών, όπως κάνουν πολλοί άλλοι, υποστηρίζει ότι ο λόγος που την «κόψανε», αφορά στο ότι δεν κατάφερε να απαντήσει σε δυο εύκολες ερωτήσεις.

Ποιες ήταν αυτές; 

Η ίδια θα πει: «Αφού είχα δεχθεί διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας, μου έκαναν και κάποιες ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Δεν σας κρύβω ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας είχα αρκετό άγχος, δεδομένου ότι είχα απο πάνω μου τέσσερα άτομα που μου έκαναν διαρκώς ερωτήσεις. Κάποια στιγμή λοιπόν με ρώτησαν, από πόσους βουλευτές απαρτίζεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο και απάντησα λανθασμένα, 200 ενώ είναι 300.

Μετά, με ρώτησαν σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας και ενώ στο κομμωτήριο έχουμε κάνει με τις πελάτισσες μας άπειρες συζητήσεις και για τον πρωθυπουργό και για την γενικότερη πολιτική κατάσταση την δεδομένη στιγμή σάστισα απο το άγχος και άργησα να απαντήσω. Όμως αυτό δεν με κάνει λιγότερο Ελληνίδα απ’ όσο αισθάνομαι. Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στο κράτος, είμαι παντρεμένη 16 ολόκληρα χρόνια με Έλληνα και έχουμε μαζί μια κόρη που γεννήθηκε εδώ και φέτος τελειώνει το σχολείο. Δικαιούμαι ή όχι λοιπόν να πάρω την ιθαγένεια;» διερωτάται.

Τώρα η Ετλεβα δεν έχει παρά να καταθέσει ένσταση εντός 15 προσεχών ημερών, όπως ορίζει ο Νόμος και να ζητήσει να επανεξεταστεί το αίτημα της. Νιώθει απογοητευμένη, όμως δεν πρόκειται να το βάλει κάτω ωσότου καταφέρει να πολιτογραφηθεί ως Ελληνίδα πολίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ