Κοινωνία

Στο εδώλιο Τραυλός και Λιακουνάκος για τις μίζες με τα Leopard

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά 11 άτομα για τη ζημιογόνα σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, μετά από βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα ακόμη εξοπλιστικό επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο Υπουργείο Άμυνας και μάλιστα περιλαμβάνεται στις δικογραφίες για τις οποίες αποφασίστηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές του ευθύνες.

Βάσει του βουλεύματος στο εδώλιο θα καθίσουν για τα αδικήματα της απιστίας σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη μεταξύ άλλων ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται ένας από τους αρχικούς κατηγορούμενος ενώ για έναν ακόμη παύει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Η έρευνα

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Την προκαταρκτική έρευνα κατόπιν εντολής της προϊσταμένης Ελένης Ράικου διενήργησαν οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το πόρισμά τους που υιοθετήθηκε τόσο από τον Εισαγγελέα Εφετών Στέλιο Λογοθέτη που έκανε την πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών όσο και από τους δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, η εν λόγω σύμβαση ζημίωσε το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/Ω) των Leopard, προέβλεπε χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού-των αρμάτων μάχης δηλαδή- ύψους 1,7 δις ευρώ, με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την δικαστική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των Α/Ω και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

enikos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ