Κοινωνία

Το νεκροταφείο των φτωχών στο Χολαργό

Εικόνες ντροπής και αίσθημα ανατριχίλας αντιμετωπίζει όποιος επισκεφθεί το χώρο πάνω από το νεκροταφείο του Χολαργού όπου εκεί έχει στηθεί ουσιαστικά μια "χωματερή νεκρών".

Σε έναν ενιαίο χώρο, χωρίς διαδρόμους και πρόσβαση ανάμεσα σε χώματα που βουλιάζουν μεταφέρονται εκεί και θάβονται όσοι νεκροί δεν έχουν λιώσει μετά την τριετία και.... δεν έχουν οι συγγενείς τους να πληρώσουν παράταση ταφής.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν μεταθάνατον στιγματισμό αφού εκεί βλέπεις τους νεκρούς που είτε οι συγγενείς τους δεν θέλησαν, είτε δεν είχαν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την παράταση ταφής.

Συγκεκριμένα πέραν όλων των άλλων εξόδων οι συγγενείς των νεκρών υποχρεούνται να πληρώσουν 350 ευρώ για τα πρώτα 3 χρόνια της ταφής και στην συνέχεια άλλα 350 ευρώ για τον 1ο χρόνο παράτασης, 490 για τον 2ο, και στην συνέχεια 686 ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι δεν είναι καθόλου προφανές ότι ένας ηλικιωμένος που χειρεύει με μια σύνταξη των 500 ευρώ μπορεί να δώσει 686 ευρώ για να μην μεταφέρουν τον νεκρό του στον "ομαδικό τάφο".

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για οικογένειες με δύο παιδιά των 1.000 ευρώ που έχασαν τον παππού ή την γιαγιά αλλά τα 686 ευρώ για αυτούς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσό για να το διαθέσουν.

Το χειρότερο είναι ότι έχουν αναφερθεί εκεί πολλά μακάβρια περιστατικά και διαμαρτυρίες, καθώς πολλές φορές κάποια ζώα έχουν εμφανιστεί στο χώρο και σκάβουν στα χώματα αφού αυτοί οι ιδιότυποι τάφοι δεν διαθέτουν μαρμάρινη πλάκα από πάνω, ενώ μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε περιπτώσεις βροχών όπου παρασύρονται από νερά στοιχεία των τάφων.

Το θέμα έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο αρκετές φορές ο κ. Κουγιουμτζόπουλος επικεφαλής της παράταξης 8Προτάσεις, ζητώντας να υπάρξει κλιμάκωση στα τιμολόγια των υπηρεσιών του δήμου με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Όπως έχει σημειώσει θα πρέπει να υπάρξει μια κλίμακα για όλα γενικά τα έξοδα του νεκροταφείου ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση των συγγενών του νεκρού.

Σχολιάζοντας την περίπτωση ο κ. Κουγιουμτζόπουλος έχει δηλώσει ότι «αυτοί που υποτίθεται ότι επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα Θεία και στην Ιεροσύνη, τολμούν τελικά και ξεθάβουν νεκρούς για οικονομικούς λόγους».

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι ο δήμος από τα τέλη ταφής γενικώς εισπράττει από τους δημότες 650.000 ευρώ ετησίως.

 

myxolargos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ