Κοινωνία

Βρετανικός όμιλος εξαγοράζει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Hταν σχεδόν πρίν από μία πενταετία όταν ξεκίνησε να «κοιτάει» επισταμένα την Ελλάδα, με το φιλόδοξο στόχο της διεκδίκησης της μεγάλης επένδυσης για την αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού.

Tελικά, ο βρετανικός όμιλος, με υπό διαχείριση κεφάλαια αυτή τη στιγμή άνω των 9 δισ. στερλινών σε όλο το φάσμα της αγοράς ακινήτων, εντός κι εκτός Μεγάλης Βρετανίας, αποφάσισε το 2014 να μην πάρει το ρίσκο της ελληνικής αγοράς, ωστόσο στο τέλος του 2016, επιστρέφει στη χώρα μας και εισέρχεται στο τουριστικό real estate, εξαγοράζοντας ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο.

Ο λόγος για τo βρετανικό group London & Regional (L+R), που, μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας London & Regional Group Trading No.3 Limited, αποκτά το ξενοδοχείο Amathus Beach Hotel Rhodes, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΝΔΑ ΑΞΤΕ, ιδιοκτήτριας της πεντάστερης μονάδας στην Ιξιά της Ρόδου. H σχετική γνωστοποίηση έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Κύπρου από την Amathus Public Ltd, όπου επίσης αναφέρεται ότι το τελικό τίμημα της πώλησης θα καθοριστεί με βάση την αξία της επιχείρησης, η οποία ορίστηκε στο ποσό των 30,55 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του χρέους της ιδιοκτήτριας εταιρείας προς τις τράπεζες (σ.σ. το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 23,2 εκατ. ευρώ).

Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η πεντάστερη μονάδα της Ρόδου ήταν κερδοφόρα, ωστόσο ο υψηλός δανεισμός αφενός και αφετέρου, η ανάγκη για ανακαίνιση του ξενοδοχείου, είχαν καταστήσει την επένδυση μη αποδοτική για τους ιδιοκτήτες της, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή, ειδικά την τελευταία διετία με ουκ ολίγους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι νέοι Βρετανοί ιδιοκτήτες, εφόσον ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία και πάρουν στα χέρια τους το ξενοδοχείο, περί τα μέσα Ιανουαρίου, θα προχωρήσουν και σε ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης, το οποίο με βάση τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ιδιοκτητών ανέρχονται κοντά στα 5-7 εκατ. ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος της L+R διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, γραφεία, εμπορικά, ξενοδοχεία κ.τ.λ., ενώ πέραν των επενδύσεων συμμετέχει και σε έργα ανάπτυξης με δραστηριότητα και συνεργασίες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, την Αμερική, τον Παναμά κ.τ.λ..

Ο όμιλος είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου τη δύσκολη περίοδο του 2013- 2014 για το διαγωνισμό του Ελληνικού, πρίν αυτό καταλήξει τελικά στο σχήμα κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development. Η L+R είχε φτάσει μάλιστα να είναι μία «ανάσα» από την υποβολή της τελικής προσφοράς, μαζί με την ισραηλινών συμφερόντων Elbit, τον τρίτο διεκδικητή, αμφότερες ωστόσο προτίμησαν, για διαφορετικούς λόγους, να μην καταθέσουν προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό «παίκτη» τη Lamda Development. Η βασική αιτία τότε ειδικά για τους Βρετανούς (σ.σ. οι Ισραηλινοί είχαν οικονομικά ζητήματα σε επίπεδο ομίλου) ήταν ότι ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα για τμηματική αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, ανάλογα και με την πορεία της επένδυσης, εκφράζοντας τελικά επιφυλάξεις σχετικά με το μέγεθος του έργου και τον όγκο των κεφαλαίων που αυτό θα απαιτήσει κι επιπλέον με το σκεπτικό του υψηλού ρίσκου του ίδιου του project αλλά και συνολικά της ελληνικής αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ