Στρατός Ξηράς

Ξέχασαν τι έπαθε το Βυζάντιο: Προωθούν σχέδιο στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της ΕΕ με μετανάστες

Με βαρυσήμαντο άρθρο”η Μετανάστευση μπορεί να παρέχει το ανθρώπινο δυναμικό για την Ευρωπαϊκή Άμυνα”, ο ειδικός Adham Sahloul και το Foreign Policy, μας προετοιμάζει για αυτά που έρχονται.

Ο ίδιος θεωρεί ότι “ η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλες προκλήσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη συνδέσει, την πιεστική έλλειψη στρατολόγησης προσωπικού και την συνεχιζόμενη πρόκληση μετανάστευσης”.

Το γνωστό περιοδικό ομιλεί για δήθεν τεράστια ευκαιρία ενώ οι πολιτικοί στην Ευρώπη ασχολούνται με τα δύο αυτά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν μια οδό προς την ιθαγένεια για τους μετανάστες που είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλες προκλήσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη συνδέσει την πιεστική έλλειψη στρατιωτικών  και την συνεχιζόμενη πρόκληση μετανάστευσης.

Η κρίση ανθρώπινου δυναμικού στην Ευρώπη είναι πραγματική. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το 2025 ο στρατός της Γερμανίας (Bundeswehr) αντιμετώπισε μεγάλες ελλείψεις στην στρατολόγηση προσωπικού, οι οποίες  να υπολείπονται των στόχων, παρά τις εκτεταμένες εκστρατείες ενημέρωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να μην επιτυγχάνει τον ετήσιο στόχο προσλήψεων, με περισσότερους στρατιωτικούς να φεύγουν από όσους στρατολογούνται.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν παρόμοιες ελλείψεις, με περισσότερο από το 20% των θέσεων επαγγελματιών στρατιωτών να παραμένουν κενές σε πολλούς ευρωπαϊκούς στρατούς", τονίζει το άρθρο.

Το ίδιο πρόβλημα λαμβάνει χώρα και στις Ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις, στις οποίες επίσημα υπάρχουν πολλά κενά στις στρατιωτικές Σχολές, αλλά και στον θεσμό των ΕΠΟΠ, και στους τρεις κλάδους.

Το ΥΠΕΘΑ ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης για εισαγωγή των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς.

Η πρόσληψη αλλοδαπών αλλοδαπών στην Ευρώπη είναι ένα σοβαρό θέμα, αφού αφορά την άμυνα της ίδιας της Ένωσης αλλά και των χωρών ξεχωριστά.

Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία είναι μεγάλες χώρες με ισχυρή κουλτούρα ενσωμάτωσης μεταναστών, σε σχέση με μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα η στρατολόγηση αλλοδαπών ( αφιχθέντων εδώ και 2-3 χρόνια) από Αφρική και άλλα μέρη, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα για παράδειγμα,  θα ήταν ένα τραγικό ή καλύτερα ολέθριο λάθος.

Ο λόγος αφορά κυρίως τον εξ Ανατολών κίνδυνο, ο οποίος εξοπλίζεται και προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, για να επιχειρήσει να κυριαρχήσει σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα ατού που προσμετράται πολύ σοβαρά σε περίπτωση πιθανών πολεμικών επιχειρήσεων με την Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αλλοδαποί μετανάστες ανήκουν σε άλλες χώρες, κουλτούρα, νοοτροπία, θρησκεία, και η συμμετοχή τους στην άμυνα της χώρας μας είναι αμφίβολη σε κάθε σενάριο.

Ο κίνδυνος λειψανδρίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι υπαρκτός, και το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο πλέον, αλλά η στρατολόγηση αλλοδαπών στην άμυνα, δεν είναι σίγουρα η καλύτερη λύση.

Οφείλουμε ως Ελλάδα, πολιτική ελίτ, να χαράξουμε και εφαρμόσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα δημογραφικό σχέδιο, για την ανάταξη των γεννήσεων Ελλήνων στην χώρα μας.

Το σχέδιο αυτό θα έχει πανεθνικό χαρακτήρα, θα πρέπει να το στηρίζουν το σύνολο των κομμάτων της βουλής, και θα πρέπει να έχει ορίζοντα τα επόμενα 20-30 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε άλλο σενάριο, ειδικά από την ΕΕ για την εθνική άμυνα θα οδηγούσε σε σενάριο τύπου Βυζαντίου, το οποίο βρέθηκε σε καίριες στιγμές της ιστορίες του να μην έχει γηγενείς υπερασπιστές μπροστά στο εχθρό, με ολέθρια αποτελέσματα.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ