"Τύμπανα πολέμου" ηχούν για μια άλλη φορά στην πολύπαθη Μ.Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν την συγκέντρωση πολλών αεροναυτικών δυνάμεών τους στον Περσικό κόπλο και σε βάσεις τους σε κράτη συμμάχους τους,μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, με το αεροπλανοφόρο USS Ford να καταπλέει στην βάση της Σούδας, προκειμένου στη συνέχεια να πλεύσει ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ, με σκοπό την ενίσχυση της αεράμυνάς του.
Επιπλέον πληθώρα διαφόρων τύπου αεροσκαφών των ΗΠΑ έχουν προσγειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη βάση της Σούδας, με την χώρα μας να παρέχει σημαντικότατη βοήθεια σε ΗΠΑ-Ισραήλ, σαν ένας αληθινός σύμμαχος.
Η Τουρκία σε ρόλο "επιτήδειου ουδέτερου" για μια ακόμη φορά γυρίζει την πλάτη στις ΗΠΑ
Από την άλλη, ενώ όλα σχεδόν τα Διεθνή ΜΜΕ και το X, έχουν κατακλυστεί από χάρτες και φωτογραφίες που δείχνουν την ροή αλλά και τις θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών των ΗΠΑ (μαχητικών-μεταγωγικών-εναέριου ανεφοδιασμού-ηλεκτρονικού πολέμου-βομβαρδιστικών) σε συμμαχικές χώρες, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Γιατί άραγε;
Η απάντηση είναι απλή, η Τουρκία για μια ακόμη φορά στην ιστορία της παίζει τον ρόλο του "επιτήδειου ουδέτερου", μη βοηθώντας την κατά τα άλλα "σύμμαχο" χώρα των ΗΠΑ στην οποία χρωστάει πάρα πολλά.
Θυμίζουμε την στάση της Τουρκίας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και την μετέπειτα είσοδό της στο ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα "παζάρευε" την είσοδό της στον πόλεμο ταυτόχρονα με το ΗΒ αλλά και την Γερμανία, ανάλογα με τα εδαφικά οφέλη που θα της έταζαν για τα νησιά μας στο Αιγαίο μεταπολεμικά.
Τελικά τήρησε ουδέτερη στάση μέχρι λίγο πριν το τέλος του Β Παγκόσμιου πολέμου, για να κηρύξει τελικά τον πόλεμο στην Γερμανία, την ώρα που οι δυνάμεις της ΕΣΣΔ μπήκαν στο Βερολίνο και όλα πλέον είχαν κριθεί.
Για να αποφύγει δε το μένος του Στάλιν, μπήκε στο ΝΑΤΟ για να θέσει τον εαυτό της κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.
Οι κινήσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του τις τελευταίες εβδομάδες, προσπάθησε να διατηρήσει τάχα μια διπλωματική λύση ζωντανή, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των συμφερόντων της χώρας του.
Η τουρκική υποκρισία είναι απύθμενη, αφού οι συζητήσεις μεταξύ του ΥΠΕΞ Φιντάν και του Ιρανού ομολόγου του, αποσκοπούσαν στο να δείξουν στην Τεχεράνη ότι η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, αποκομίζοντας έτσι την διαβεβαίωση της Τεχεράνης ότι εφόσον η Άγκυρα τηρήσει ουδετερότητα, οι πύραυλοι του θεοκρατικού καθεστώτος δεν θα την πλήξουν.
Κια όλα αυτά ,καίτοι ο Τράμπ της "χάρισε" κυριολεκτικά την Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους SDF, τους πραγματικούς συμμάχους στην μάχη κατά του ISIS που πολέμησαν και μάτωσαν.
Έτσι ο Τράμπ με προτροπή Ερντογάν , νομιμοποίησε τον αρχιτρομοκράτη Αλ Σάραα ως Πρόεδρο στη Συρία, φορώντας του κουστούμι, πιέζοντας τους SDF για παράδοση των εδαφών τους, διάλυσή τους και ένταξη στον νεοσύστατο Συριακό Στρατό, ο οποίος θα εξοπλίζεται και θα εκαπιδεύεται από την Τουρκία.
Ποιά ήταν η ανταπόδοση αυτή του Ερντογάν στην γενναιοδωρία Τράμπ;
Απλά να του γυρίσει την πλάτη την κρίσιμη αυτή ώρα με το Ιράν, με αντάλλαγμα να μην γίνει η χώρα του στόχος των Ιρανικών πυραύλων.
F-35 και κινητήρες F-110 για το "KAAN"
Ωστόσο οι τουρκικές αξιώσεις για πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών 5ης γενιάς F-35 είναι στο τραπέζι ακόμη, καθώς και οι πωλήσεις κινητήρων F-110-άκρως απαραίτητοι για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ- αφού οι "γείτονες" έχουν μόνο δέκα (10) από αυτούς.
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι οι Τούρκοι έχουν προσεγγίσει την Σαουδική Αραβία, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έργο ΚΑΑΝ και να γίνει στην ουσία συμπαραγωγός του, με συνέπεια οι ΗΠΑ να χάσουν την αγορά της Μ.Ανατολής για την πώληση του δικού τους F-35 σταδιακά.
Ευελπιστούμε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα δώσει ούτε F-35 αλλά ούτε και τους κινητήρες F-110 στους Τούρκους, αφού αν το έκανε θα "έβαζε κυριολεκτικά τα χέρια της για να βγάλει τα μάτια της".
Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ
Οι σχέσεις των τριών (3) χωρών βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, με την Ελλάδα να αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ένας πραγματικός τους σύμμαχος και όχι ως "δούρειος ίππος" όπως η Τουρκία.
Εσχάτως είχαμε την υπογραφή συμφωνίας της CHEVRON με την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και ΝΔ Πελλοπονήσου, γεγονός που δείχνει ότι οι ΗΠΑ ξέρουν να επιβραβεύουν τους πραγματικούς συμμάχους τους.
Αναμένουμε και ευχόμαστε η συνεργασία μας να επεκταθεί στο Αιγαίο, με πρώτη θαλάσσια περιοχή αυτή του "ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ", μεταξύ Θάσου-Σαμοθράκης-Λήμνου, η οποία φιλοξενεί τεράστια αποθέματα "μαύρου χρυσού".
Οψόμεθα.