Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν όλα λόγω νέων εξελίξεων-Η Ελλάδα κινείται για συστήματα αυτοπροστασίας σε άρματα μάχης-ΤΟΜΑ και ελικόπτερα CH-47D

Στις 13 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας BAE Systems σχετικά με, συστήματα αυτοπροστασίας για τα Ε/Π CH-47D και ΑΗ-64D και συστήματα αισθητήρων για την αυτοπροστασία αρμάτων μάχης και ΤΟΜΑ.

Η βρετανική εταιρεία BAE Systems παρουσίασε σε επιτελείς του ελληνικού του Στρατού μας, μια σειρά από συστήματα αυτοπροστασίας, για ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τι ετοιμάζει το ελληνικό Γενικό Επιτελείο για τον στόλο των αρμάτων μάχης μας

Πολλά ακούγονται και γράφονται εδώ και μήνες, για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων Leopard-2A4 και  Leopard 1A5.

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, μας έρχεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς αυτή η πολεμική αναμέτρηση  αλλάζει πολλούς κανονισμούς στις Σχολές πολέμου όλων των χωρών της Ευρώπης, λόγω των μεγάλων  καινοτομιών που λαμβάνουν ήδη χώρα στο ουκρανικό έδαφος.

Η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και  drone-αυτοκτονίας ( αιωρούμενα πυρομαχικά η επίσημη ονομασία), έχουν καταστήσει όλα τα οπλικά συστήματα απλούς στόχους για παλιοσίδερα.

Είναι επιτακτική ανάγκη στην χώρα μας, και πλέον κινούμαστε για να θωρακίσουμε τον πανίσχυρο των αρμάτων μάχης μας, λόγο του ότι οι “ γείτονες” έχουν ήδη έναν ισχυρό στόλο UAV-UCAV και drone-αυτοκτονίας.

Για παράδειγμα η οροφή των αρμάτων μάχης μας είναι εκτεθειμένη σε εναέρια κτυπήματα από drone, ενώ και ο Αρχηγός πληρώματος χρησιμοποιεί το πολυβόλο του ακάλυπτος σε οποιαδήποτε μελλοντικό πεδίο μάχης έναντι στα εχθρικά πυρά.

Όλα δείχνουν ότι μελλοντικά, τα ελληνικά άρματα μάχης θα  διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας κατά αντιαρματικών πυραύλων, όταν και εφόσον κληθούν να πολεμήσουν σε ένα περιβάλλον αν όχι  ανώτερο, τουλάχιστον παρόμοιο με αυτό της Ουκρανίας, σε Έβρο και Νησιά λόγω των τουρκικών drones.

Η ισχύ πυρός σε συνδυασμό με την προστασία των οπλικών μας συστημάτων και πρωτίστως βέβαια του προσωπικού μας, θα μας δώσει εγγυημένα την επιβίωση και την νίκη σε οποιαδήποτε αναμέτρηση στην περιοχή μας.

Τοποθέτηση συστημάτων αυτοπροστασίας στα ελικόπτερα CH-47 Chinook

Η υλοποίηση ενός προγράμματος εγκατάστασης συστήματος αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου είναι άκρως απαραίτητο για την προστασία των μεταφορικών ελικοπτέρων μας, τα οποία σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων θα επωμισθούν το βαρύ έργο μεταφοράς προσωπικού και οπλικών συστημάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για παράδειγμα.

Ενδεικτικά, τα σχέδια αναφέρουν για εξοπλισμό αυτοπροστασία, που πρέπει να αποτελείται από εκτοξευτή θερμοβολίδων και αεροφύλλων, σύστημα προειδοποίησης ραντάρ, σύστημα προειδοποίησης λέιζερ κ.ά.
 
Η ελληνική Αεροπορική Στρατού διαθέτει συνολικά 25 ελικόπτερα CH-47 Chinook

Από αυτά τα Εννέα αφορούν την έκδοση CH-47DG

Τα Έξι ανήκουν στην έκδοση CH-47SD και  παραλήφθηκαν το 2001.

Ενώ τα υπόλοιπα 10 την έκδοση CH-47D και παραλήφθηκαν μεταξύ μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ.
Τα ελληνικά μεταφορικά ελικόπτερα CH-47DG δεν διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας, και αυτό είναι κάτι κρίσιμο για την χώρα μας σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι στον τομέα της αναβάθμισης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εφαρμογών ηλεκτρονικού πολέμου του μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47 Chinook, το ΥΠΕΘΑ έχει πάρει ήδη την απόφαση αφού τα ελικόπτερα μπορεί να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ