Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Η Μεραρχία Κρητών «πήρε το όπλο της» - Ηχηρό μήνυμα αποτροπής από τους «Κρητικούς»

Μπορεί σε λεκτικό επίπεδο και στον τομέα των αερομαχιών να μην υπάρχουν προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο η απειλή συνεχίζει να είναι υπαρκτή από τον εξ' ανατολών κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούνται όπως και όπου θα κληθούν να πολεμήσουν. Το τόξο μιας πιθανής αναμέτρησης δεν θα είναι μόνο στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και πιθανότατα νοτίως της Κρήτης όπου βρίσκονται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα και φωτογραφίες από άσκηση της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας γνωστής και ως «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ». Με δεδομένο δε πως η Τουρκία συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της στη Λιβύη, η μονάδα αυτή που θεωρητικά τουλάχιστον είναι αερομεταφερόμενη και λέμε θεωρητικά καθώς είναι γνωστός ο πονοκέφαλος με την ανεπάρκεια των αεροπορικών μέσων μεταφοράς στρατιωτών που βασανίζει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς στέλνει τουλάχιστον μήνυμα αποτροπής. Ένα μήνυμα αποτροπής που δείχνει πως η Ελλάδα δεν έχει αφύλακτο το νότιο σύνορό της.

Από 30 Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή Ευθύνης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», επιχειρησιακή εκπαίδευση με τη συμμετοχή τμημάτων και μέσων της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (5 Α/Μ ΤΑΞ) «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ», 1 ζεύγους αεροσκαφών F-16 σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (ΕΑΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 φρεγάτας και ενός αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού.

Σκοπός της δράσης ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού σε ρεαλιστικά τακτικά σενάρια, η προαγωγή της διακλαδικότητας και της κοινής επιχειρησιακής αντίληψης.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση περιέλαβε τη διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΜΙΝΩΑΣ – 23», συνεκπαίδευση με το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» καθώς και πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.

Η 5η Μεραρχία συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1912 λίγο πρίν την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στο πλαίσιο της στρατιωτικής κινητοποίησης της Ελλάδας και των άλλων Βαλκανικών κρατών. Πρώτος διοικητής ήταν ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ματθαιόπουλος και συμπεριελάμβανε τα 16, 22, 23 Συντάγματα Πεζικού την 3η Μοίρα του 1ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού και την 2η Μοίρα Ορεινού Πυροβολικού.

Την 1η Ιουλίου 2004, στο πλαίσιο μιας γενικής αναδιοργάνωσης της δομής του ελληνικού στρατού, η μεραρχία διαλύθηκε και αναδιοργανώθηκε ως 5η Ταξιαρχία Πεζικού. Ωστόσο, στις 20 Οκτωβρίου 2009 μετονομάστηκε σε V Μεραρχία Κρητών. Σε μια εκτεταμένη αμυντική επανεξέταση το 2013, ο σχηματισμός μετατράπηκε σε 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, με σκοπό την ταχεία αντίδραση στο νότιο Αιγαίο. Διατήρησε, ωστόσο, την παραδοσιακή της ονομασία «V Μεραρχία Κρητών» ως τιμητικό τίτλο.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ