Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Μπορούμε με βοήθεια εκτόξευση μεγαλύτερου βλήματος AIHMI με κινητήρα από το UAV TALOS II για να πετύχουμε βεληνεκές 60 χλμ;

Το πυρομαχικό «Αιχμή» (Loitering Munition Dummy THALES FZ-90 (70mm), με χρήση του UAV SARISA SRS-1A είχε εκτοξευθεί πριν μερικούς μήνες προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρων στην χώρα μας.

Πρόκειται για βολή της εταιρείας SAS Technology, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, η οποία ήταν επιτυχημένη πτητική δοκιμή του AIHMI S.O.L.M. (Stand-Off Loitering Munition).

Ποια θα ήταν η προοπτική για το πυρομαχικό αυτό ώστε να γίνει εφιάλτης των εχθρών μας

Θα μπορούσε η ίδια εταιρεία να κατασκευάσει μεγαλύτερο σε μέγεθος πυρομαχικό AIHMI με μικρός κινητήρα, ώστε αυτό να εκτοξεύεται από το UAV TALOS II ακόμα και σε απόσταση που θα πλησιάζει τα 60-100 χλμ;   

Αυτό το σενάριο είναι εφικτό είτε με συνεργασίες με άλλες χώρες πιο προηγμένες από εμάς, είτε με την απόκτηση ειδικών από το εξωτερικό για να βοηθήσουν να πετύχει το όλο σχέδιο, που είναι φυσικά στα πλάνα της εταιρείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιθανόν οι Κινέζοι που ήρθαν στην εταιρεία SAS να αναζητούσαν αυτό ακριβώς.

Το βλήμα λειτουργεί ως φορέας μεταφοράς μέσω ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, και μπορεί να εκτοξευθεί και σαν πύραυλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο κατάλληλο ύψος μπορούμε να πετύχουμε την μέγιστη ακτίνα δράσης του όπλου, και με λίγα λόγια αν εκτοξευθεί ως βλήμα τύπου stand-off και φέρει προωθητικό σύστημα μικρού ηλεκτροκινητήρα, μπορεί να φτάσει  σε ιδανικές συνθήκες ακόμα και τα 60-100 χλμ.

Το πυρομαχικό κατευθύνεται στον στόχο με ακτίνα λέιζερ, με αποτέλεσμα καθώς το AIHMI να μπορεί να φτάσει στην περιοχή του στόχου.

Τι είναι ακριβώς το πυρομαχικό ΑΙΗΜΙ

Το ΑΙΗΜΙ SOLM ανήκει σε μια νέα γενιά καινοτόμων συστημάτων πυρομαχικών, που μετατρέπει ένα γνωστό και αξιόπιστο όπλο όπως ο πύραυλος 2,75 (70mm), από ένα όπλο μικρού βεληνεκούς σε ένα μεσαίου και εκτεταμένου εύρους, με σημαντικό χρόνο πτήσης.

Το AIHMI μπορεί να πραγματοποιήσει ένα «χειρουργικό» χτύπημα ακριβείας σε στόχο σε μεγάλες αποστάσεις (60-100 km) ανάλογα με το ύψος απελευθέρωσης, που συνδυάζει τις φάσεις πτήσης με κινητήρα και ολίσθησης.

Στην τελική φάση το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα  εκτοξεύει τον πύραυλο του σε απόσταση έως και 7 km από τον στόχο (STAND-OFF), παραμένοντας εκτός της ζώνης προστασίας του στόχου (Anti Drone ή A/A συστημάτων).
Το AIHMI μπορεί να εκτοξευθεί από το UCAV SARISA ή ένα UCAV σταθερής πτέρυγας όπως το TALOS II, το οποίο βρίσκεται κάτω από ανάπτυξη από την SAS Technology.

Το ίδιο πυρομαχικό θα μπορούσε επίσης με την κατάλληλη τροποποίηση, να τοποθετηθεί σε επιθετικά ελικόπτερα ή αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

Αυτό το πυρομαχικό σε διαμόρφωση χαμηλότερου κόστους, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε μη κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως π.χ ο πύραυλος THALES FZ-90.

Λόγω της φύσης των αποστολών του συστήματος, ταιριάζει καλύτερα επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιώντας κυρίως το SARISA UCAV ως αερομεταφορέα ή στην Πολεμική Αεροπορία, ως πυρομαχικό για TACTICAL ή MALE UCAV.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το AIHMI εκτοξεύτηκε από υψόμετρο 300 μέτρων. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά πτήσης και οι επιδόσεις του.

Για λόγους ασφαλείας, καθώς ήταν η πρώτη του πτήση, ο έλεγχος ήταν πάντα στο Remote Pilot, αλλά στην κανονική του λειτουργία μπορεί να εκτελέσει αυτοματοποιημένη πτήση προς τον στόχο.

Το πυρομαχικό AIHMI είχε ταχύτητα πτήσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής που κυμαίνονταν από 85 έως 175 km/h.
Η εταιρεία SAS έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει προκαταβολικές παραγγελίες από πελάτες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά και νέα εκτέλεση βολής που πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα, και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού του υπουργείου Άμυνας με την υποστήριξη των εταίρων της SAS, ΕΑΣ και την Thales του Βελγίου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ