Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Η ουκρανική αποτυχία φέρνει εξελίξεις-Αναβάθμιση της ομάδος μάχης του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία με ελληνική συμμετοχή σε μηχανοκίνητη Ταξιαρχία

Σύμφωνα με απόφαση φυσικά της συμμαχίας θα έχουμε  αναβάθμιση σε μηχανοκίνητη ταξιαρχία, της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί σε βουλγαρικό έδαφος.

"Αυτό ήταν το αντικείμενο συνάντησης του Βούλγαρου υπουργού Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ και του πρέσβη μας στην χώρα αυτή κ. Αλέξιο Λυμπερόπουλο" αναφέρει το amna.gr.

“Η αλληλεπίδραση μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χώρων ήταν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Οι Ταγκάρεφ και Λυμπερόπουλος διατύπωσαν την ιδιαίτερη εκτίμησή τους στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν ευκαιρίες για την οικοδόμηση αμοιβαίας συνεργασίας, με έμφαση στην κοινή ευθύνη για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Συζητήθηκαν επίσης έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας βορρά - νότου και την ανάπτυξη στρατηγικής υποδομής, καθώς και οι υπάρχουσες δυνατότητες χρηματοδότησης για τα έργα αυτά. Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, η επίσκεψη έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι οι δύο χώρες στηρίζουν την Ουκρανία".

Επίκεντρο επίσης των συζητήσεων από τους δύο αξιωματούχους ήταν και ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και κοινής στρατιωτικής συνεργασίας.

Ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ σε Βουλγαρία-Ρουμανία

Δεν βαδίζουμε καλώς στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, μετά την πλήρως αποτυχημένη επίθεση του Κιέβου, από στρατιωτική άποψη.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη μετά την αποτυχημένη ουκρανική επίθεση, η οποία προμηνύει ακόμα και σενάρια κρίσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ο αριθμός των 300.000 στρατιωτών που θα απαρτίζουν την ειδική δύναμη του ΝΑΤΟ, εμπλέκουν και την Ελλάδα, η οποία θα συνεισφέρει αρχικά με δυνάμεις καταδρομών, οι οποίες αξιολογήθηκαν πρόσφατα.
Με το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ, πιθανόν να μας ζητηθεί η συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για το μέτωπο της Μεσογείου.

Χώρος συγκέντρωσης αυτών των δυνάμεων θα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα Βαλκάνια, κάτι που ήδη υλοποιείται.

Η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην  Πολυεθνική Δύναμη του NATO, αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αμυντικής διάταξης, της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής.

Ουσιαστικά όμως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για συμβατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την αποτυχία των Ουκρανών στο μέτωπο, και αυτό μπορεί να μπλέξει πολύ άσχημα την ΕΕ, η οποία βιώνει παράλληλα μια οικονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και μια συνεχή μετακίνηση πληθυσμών από Ασία και Αφρική, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο μίγμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ