Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Οι Φιλανδοί ετοιμάζονται για τα πάντα εκπαιδεύοντας στα όπλα από 15 ετών και άνω-Γιατί επιτέλους δεν κάνουμε τίποτα στην χώρα μας;

Πραγματικά είναι αξιοπερίεργο ο τρόπος που αντιμετωπίζουν άλλα κράτη με απείρως μικρότερες εξωτερικές απειλές, το ζήτημα της δημιουργίας εκπαιδευμένων ομάδων Εφέδρων, για όλα τα ενδεχόμενα.

Η Φιλανδία με πληθυσμό 5.600.000, μικρότερο δηλαδή από της Ελλάδος, παίρνει τα δικά της μέτρα για να έχει συνεχώς εκπαιδευμένες δυνάμεις Εφέδρων, με μια Ένωση, που βρίσκεται  υπό την αιγίδα του κράτους.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης Άμυνας της Φινλανδίας είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που παρέχει εκπαίδευση ασφάλειας σε Φινλανδούς πολίτες ηλικίας άνω των 15 ετών και συμπληρωματική στρατιωτική εκπαίδευση για όλους τους Φινλανδούς πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Οι στόχοι των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ένωσης αυτής, είναι η διατήρηση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της στράτευσης, η προετοιμασία των Φιλανδών υπηκόων για πιο απαιτητικά καθήκοντα, εξοικείωση των Εφέδρων με αλλαγές στις δομές και δραστηριότητες εθνικής άμυνας και εκπαίδευση των μονάδων για τη σύνθεσή τους εν καιρώ πολέμου.

Τα στρατιωτικά μαθήματα της Ένωσης είναι ανοιχτά όχι μόνο σε Εφέδρους που έχουν κάνει την θητεία τους, αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει  άνδρες και γυναίκες. Αυτά τα άτομα μπορούν να εκτελούν μη πολεμικά καθήκοντα.

Η Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης Άμυνας της Φινλανδίας (MPK) και η εταιρεία Sako Ltd υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στις 11 Απριλίου 2023 στο εργοστάσιο Sako στο Riihimäki της Φινλανδίας.

Η Sako Ltd θα παραδώσει ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα μονής βολής στην Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης Άμυνας της Φινλανδίας (MPK) για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τα πυροβόλα όπλα που καθορίζονται στη συμφωνία θα παραδοθούν το 2024. Η συνολική αξία της προμήθειας είναι 1,6 εκατ. ευρώ και πέραν των πυροβόλων όπλων περιλαμβάνει, π.χ. εξοπλισμός όπλων και ανταλλακτικά.

Τα τουφέκια έχουν διαμέτρημα 5,56×45 / 223Rem. Τα πυροβόλα όπλα είναι συμβατά με φυσίγγια οποιουδήποτε διαμετρήματος.

Δηλαδή, ο Φιλανδικός Στρατός και η Εθνική Ένωση Άμυνας θα έχουν το ίδιο διαμέτρημα, κάτι που σίγουρα θα προσφέρει οφέλη συνέργειας και στα δύο μέρη.

“Είναι επίσης υπέροχο ότι η εκπαίδευση στην εθνική άμυνα μπορεί να βασίζεται σε ένα εγχώριο προϊόν, καθώς αυτό θα βελτιώσει επίσης την ασφάλεια του εφοδιασμού», δηλώνει ο Raimo Karjalainen, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Sako και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα τουφέκια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την εκπαίδευση που παρέχεται από την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης Άμυνας της Φινλανδίας που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στη στρατιωτική ετοιμότητα και βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πυροβόλων όπλων των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Φιλανδοί βάζουν τα γυαλιά σε πολλές χώρες, αφού ετοιμάζουν με τρόπο πολύ ικανοποιητικό, σε εθελοντική βάση, ομάδες εκπαιδευμένες όχι μόνο για πολεμήσουν, αλλά και να ανταποκριθούν σε κάθε καταστροφή, θεομηνία, ή οτιδήποτε άλλο, αυξάνοντας παράλληλα το εθνικό αίσθημα της ανιδιοτελούς προσφοράς στην Πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο.

Γιατί δεν πράττουμε το αυτονόητο στον τομέα της εκπαίδευσης των Εφέδρων

Στην χώρα μας, παρότι ψηφίστηκε ο Ν. 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/9.2.2023) με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) [1], ο οποίος όσον αφορά στην Εθνοφυλακή, αντικατέστησε μετά από 40 και πλέον έτη τον Ν. 1295/1982 (ΦΕΚ Α΄ 126/7.10.1982), δεν έχει γίνει τίποτα λόγω έλλειψης κονδυλίων.  

Κρίσιμες ειδικότητες και επιλεγμένους Εφέδρους ( καταδρομείς) μετά την απόλυση τους από τον Στρατό θα έπρεπε να καλούνται  σε μετεκπαίδευση τουλάχιστον μία εβδομάδα κάθε δύο χρόνια.

Αυτό όμως δεν γίνεται στην πράξη, και ουσιαστικά  καλούνται ελάχιστοι για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ υπάρχουν και πολλοί Έφεδροι που δεν καλούνται ποτέ, λόγω ελλείψεως κονδυλίων, διότι αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είναι η χαμηλή εκπαίδευση των εφέδρων, η οποία θα δημιουργήσει προβλήματα σε περιπτώσεις πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Από αυτούς που καλούνται, ένας ικανός αριθμός Εφέδρων δεν λαμβάνει μέρος στις μετεκπαιδεύσεις, επικαλούμενος διάφορα προβλήματα.

Το να καλούμε στον Ελληνικό Στρατό Εφέδρους για μια βδομάδα κάθε 7-10 χρόνια, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα της υποεπάνδρωσης σε καίρια σημεία όπως τα νησιά μας.

Οι Άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο υλικό που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός, ειδικά μετά τις παραλαβές τροχοφόρων οχημάτων μάχης και άλλων που παραλήφθηκαν.

Επίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων τακτικών που απορρέουν από αυτόν, ( χρήση αιωρούμενων πυρομαχικών) , τα οποία θα αποκτήσουμε και εμείς σύντομα, αλλάζει ολόκληρος ο τρόπος εκπαίδευσης, κάτι που οφείλουν να διδαχθούν και οι παλαιότεροι οπλίτες.

Η χώρα μας οφείλει να δημιουργήσει μονάδες Εφέδρων σε κάθε νομό, όπου εθελοντικά θα κατατάσσονται οι άνθρωποι αυτοί.

Οι Έφεδροι θα λαμβάνουν βασική εκπαίδευση και θα καλούνται τουλάχιστον ένα σαββατοκύριακο το μήνα και μια εβδομάδα κάθε δύο χρόνια σε τακτική εκπαίδευση υπό τα νέα όπλα.

Η κατάσταση με την Τουρκία, ειδικά μετά ο 2020 και εντεύθεν μας έχει βάλει σε μια εκστρατεία εξοπλισμού με νέα οπλικά συστήματα που ορθότατα υλοποιείται, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Οφείλουμε να ετοιμάσουμε τους πολίτες για κάθε ενδεχόμενο ξεκινώντας με την καλύτερη εκπαίδευση των Εφέδρων μας, οι οποίοι όταν απολυθούν και μετά ξεχνούν τα πάντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ