Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνοαμερικανική "γροθιά"! Ξεκίνησε στη Ξάνθη η "ΤΑΜΣ Θρακική Συνεργασία 2023" με τη συμμετοχή Ελλάδας-ΗΠΑ

 Με επίσημη ανακοίνωσή του το ΓΕΣ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι Ξάνθης η τελετή έναρξης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-23» (THRACIAN COOPERATION– 23), με τη συμμετοχή τμημάτων της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧV ΤΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ - ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΙΠΠΙΚΟΥ - ΠΙΝΔΟΣ», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ») καθώς και τμημάτων τηςΟμάδας μάχης της 2nς Ταξιαρχίας της 101st Aερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ.

Η «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - 23» (THRACIAN COOPERATION - 23), η οποία θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2023, είναι ΤΑΜΣ επιπέδου Ταξιαρχίας.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών και Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής (ΣΕΤΕ), θα εξεταστεί πλήθος επιχειρησιακών αντικειμένων.

Σε ανάλογη δήλωσή τους οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι:  

"Στρατιώτες που τοποθετήθηκαν στην Ομάδα Μάχης 2ης Ταξιαρχίας, στην 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, στο 1ο Τάγμα Συνδυασμένων Όπλων, στο 18ο Σύνταγμα Πεζικού, και στη 2η Ομάδα Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, θα πραγματοιποιήσουν από κοινού με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την εν λόγω άσκηση στην Ξάνθη. Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση του εδάφους του ΝΑΤΟ είναι σιδερένια και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν την καλύτερη υπεράσπιση των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ."

Στην άσκηση αναμένεται να μετέχουν για πρώτη φορά τα ΤΟΜΑ Marder-1A3 τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στην χώρα μας, μετά την αποστολή των BMP στην Ουκρανία.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα εκπαιδευθούν σε αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων καθώς και σε τυποποιημένες τεχνικές μάχης.

Αναμένεται η διεξαγωγή βολών από ΕΕ/Π ΑΗ-64Α Apache, Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior, Αρμάτων, ΤΟΜΑ, όλμων, αυτοκινούμενου πυροβολικού και ελαφρών όπλων, η επιθετική ενέργεια Τακτικού Συγκροτήματος με την συμμετοχή αρμάτων και μηχανοκινήτου Πεζικού, η εξέταση αντικειμένων διάσπασης ναρκποπεδίου από άρμα, περισσυλογή βεβλαμένου άρματος, διακομιδή τραυματισμένων στρατιωτών από ΤΟΜΠ, αεροκίνητες επιχειρήσεις κλπ.

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Πώς αλλάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία", επισημάναμε ότι ένα ερώτημα πλανάται το πως θα διαμορφωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό σε βάθος χρόνου και όχι πρόσκαιρα, όπου αναμένουμε ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας και κατά πόσο είναι ικανή αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή να αποτελέσει αφετηρία για εγκατάλειψη της τουρκικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας.

Εκτίμησή μας είναι ότι  αν μέχρι πριν τους σεισμούς υπήρχε έκδηλη ανησυχία από την χώρα μας  για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία, ιδίως στο μεσοδιάστημα της 1ης και 2ης εκλογικής αναμέτρησης στην χώρα μας, αυτή ως πιθανότητα πλέον φθίνει κατά πάρα πολύ.

Σταδιακά όμως και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, αναμένουμε η Τουρκία να επανέλθει στις διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Επισημαίνουμε ότι οι σεισμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις, αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας". Αυτές υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Γι' αυτό τον λόγο η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίζει αφενός να εξοπλίζεται, αφετέρου να εκπαιδεύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της είτε μόνη της είτε από κοινού με φίλες και σύμμαχες χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπως πράττει με την άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-23» (THRACIAN COOPERATION– 23).

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ