Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Έτοιμη η πρώτη παρτίδα MARDER για την Ελλάδα-Απαιτείται η αποστολή των γερμανικών ΤΟΜΑ στα νησιά μας αντί των Μ-113

Όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα σχετικά με την αποστολή των πρώτων 40 γερμανικών ΤΟΜΑ MARDER, στην Ελλάδα για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ρωσικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 με το πυροβόλο των 71 χιλ. το οποίο πολλοί παρουσίασαν ως το υπερόπλο που φυλάει τις ακτές των νησιών μας, ενώ αυτό δεν αφορά την πραγματικότητα.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Bρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υπογραφή της συμφωνίας ανταλλαγής με την Ελλάδα με την αποστολή 40 Τεθωρακισμένων Οχημάτων ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα 40 Τεθωρακισμένα Οχήματα MARDER», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός άμυνας χθες.

Η ανταλλαγή των 100 ρωσικής κατασκευής της δεκαετίας του 1960 ΤΟΜΑ BMP-1 του ελληνικού στρατού που βρίσκονται στα νησιά του Α.Αιγαίου, με τα γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER, είναι δώρο εξ ουρανού για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Για το θέμα αυτό είχε κάνει ηχηρή παρέμβαση σύμφωνα με άρθρο στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ο επίτιμος  πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Κ. Ζιαζιάς.

“Από καθαρά στρατιωτικής απόψεως η «ανταλλαγή» των ΤΟΜΑ BMP-1 με γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER , φαίνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση για τον Στρατό μας τόσο από επιχειρησιακής απόψεως , όσο και από απόψεως λειτουργικότητας και διαθεσιμότητας των μέσων , με κυρία προϋπόθεση βέβαια πρώτα να παραλάβουμε λειτουργικά και επιχειρησιακά τα γερμανικά ΤΟΜΑ, με τα πυρομαχικά τους , τους Σταθμούς Ασυρμάτου και τον προβλεπόμενο οπλισμό, δηλαδή τα οχήματα να είναι πλήρως επιχειρησιακά, άμεσα διαθέσιμα («turn key») στον Ελληνικό Στρατό και να παραχωρούνται για χρήση εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, οπουδήποτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΒΜΡ-1”, είχε αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Εδώ βρίσκεται το πιο κομβικό σημείο της όλης επωφελούς κατά άλλα ανταλλαγής για την Ελλάδα.

Η διαδικασία αποστολής των BMP-1 στην Ουκρανία να υλοποιηθεί αφού πρώτα παραλάβουμε τα ΤΟΜΑ MARDER, ενώ θα ήταν σοφότερο, να αποσταλούν τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα στα  νησιά μας, και όχι στον Έβρο όπως αναφέρθηκε στον ελληνικό τύπο εδώ και μήνες.

Από τον Ιούλιο έχει τεθεί θέμα αγοράς γερμανικών ΤΟΜΑ Ννέας γενιάς LYNX, για τον ελληνικό στρατό.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, είχαμε και επίδειξη των δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης) KF41 Lynx στο στρατόπεδο του ΚΕΤΘ, από την εταιρεία εταιρεία Rheinmetall, ενώπιον επιτροπής αξιωματικών του ΓΕΣ.

Η παρουσίαση υλοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιουλίου στο ειδικό πεδίο βολής αρμάτων στο ΚΕΤΘ, όπου το γερμανικό ΤΟΜΑ δείχνει τις δυνατότητες του σε όλα τα εμπόδια.

Η πρόταση της Rheinmetall για ελληνικό στρατό περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα προμήθειας συνολικά 170 IFV KF41 Lynx, καθώς και 200 Marder 1A3.

Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη έτοιμα προς παράδοση περίπου 200 Marder 1A3.

Με τις τρομερές ανάγκες που έχει ο στρατός σε σύγχρονα ΤΟΜΑ, όπως όλα δείχνουν, θα υλοποιηθεί πιθανόν πρόγραμμα αγοράς είτε καινούργιων είτε εκσυγχρονισμένων ΤΟΜΑ από την Γερμανία, με σκοπό αυτά να “ συνοδεύουν” τα άρματα μάχης Leopard Hell των μονάδων του Δ’ σώματος στρατού.

Ο κίνδυνος όμως για την χώρα μας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας είναι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρωτίστως και όχι ο Έβρος, ειδικά  τώρα που η Αλεξανδρούπολη έχει καταστεί γεωστρατηγικός και ενεργειακός κόμβος για ΗΠΑ-ΕΕ.

Τα ΤΟΜΑ MARDER που θα παραλάβουμε άμεσα σε παρτίδες από το Βερολίνο οφείλουμε και πρέπει να τα στείλουμε άμεσα  στα νησιά μας, για να καλύψουμε την απουσία των πεπαλαιωμένων BMP-1, ενισχύοντας τις μονάδες μας αποτελεσματικά.

Προφανώς όμως οι άναρθρες κραυγές του καθεστώτος Ερντογάν, και η φιλοσοφία να μην προκαλέσουμε την Τουρκία , υπαγορεύουν την αποστολή των Μ-113, στα νησιά μας.

Αυτή η λογική είναι τελείως λανθασμένη, αφού οφείλουμε να ενισχύσουμε τις περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τουρκικό νεο-οθωμανισμό καθημερινά, με τον πιο ωμό και κατηγορηματικό τρόπο.      

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...
Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...