Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι Γερμανοί ξανάρχονται-Στο ΚΕΤΘ η αξιολόγηση του γερμανικού ΤΟΜΑ KF-41 Lynx για τον ελληνικό στρατό

Επίδειξη των δυνατοτήτων του και αξιολόγηση του ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης) KF41 Lynx στο στρατόπεδο του ΚΕΤΘ, υλοποιεί η γερμανική εταιρεία Rheinmetall, ενώπιον επιτροπής αξιωματικών του ΓΕΣ.

Η παρουσίαση υλοποιείται στις 21 και 22 Ιουλίου στο ειδικό πεδίο βολής αρμάτων στο ΚΕΤΘ, όπου το γερμανικό ΤΟΜΑ δείχνει τις δυνατότητες του σε όλα τα εμπόδια.

Για τον λόγο αυτόν έχει μεταφερθεί στην χώρα μας ένα ΤΟΜΑ Lynx  βαμμένο με ψηφιακή παραλλαγή, αναφέρει κυπριακή ιστοσελίδα.

Η πρόταση της Rheinmetall για ελληνικό στρατό περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα προμήθειας συνολικά 170 IFV KF41 Lynx και 200 Marder 1A3. Η γερμανική εταιρεία έχει ήδη έτοιμα προς παράδοση περίπου 200 Marder 1A3.

Παράλληλα με τις δύο προτάσεις για τα προγράμματα απόκτησης νέου και μεταχειρισμένου υλικού (εκσυγχρονισμός αρμάτων Leopard και προμήθεια των IFV KF41 και Marder 1A3), η πρόταση της Rheinmetall περιλαμβάνει χρηματοδότηση μέσω δανεισμού καθώς και μια σειρά βιομηχανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας και εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Τέλος, ένα άλλο πιθανό πρόγραμμα της Rheinmetall στο οποίο η εταιρεία έχει να παρουσιάσει εξαιρετικές προτάσεις και επιλογές είναι η πλήρης αναβάθμιση του τροχαίου υλικού του Στρατού Ξηράς.

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκαν και οι Τούρκοι που παρακολουθούν το θέμα και ζορίζονται αφάνταστα σε κάθε ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, αφού βλέπουν ότι αλλάζουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.   

Ταυτόχρονα με την απόκτηση μεταχειρισμένων Marder με κόστος περίπου 500.000 ευρώ ανά εκσυγχρονισμένο όχημα, ο ελληνικός στρατός θα αποκτήσει ένα πολύ ανθεκτικό και σύγχρονο όχημα με μια σειρά από προτεινόμενες βελτιώσεις (νέος πύργος, νέος αποστασιόμετρο λέιζερ, νέα θωράκιση).

Επίσης σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "τρέχει" πρόγραμμα για την κατασκευή μιας κοινής πλατφόρμας για ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού, ένα αμφίβιο όχημα επίθεσης και ένα ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα με ορίζοντα το 2030.

Υπό την επίβλεψη της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Σλοβακίας, το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία μιας οικογένειας νέων υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης πεζικού, βάρους 35-50 τόνων, ανάλογα με τη διαμόρφωση, ικανών να μεταφέρουν πλήρωμα τριών ατόμων συν μια τυπική ομάδα πεζικού (περίπου έξι έως εννέα άτομα), τα οποία θα διαθέτουν ένα πυροβόλο 25-30  χιλιοστών.

Χάρη στην αρθρωτή σχεδίαση και την νέα αρχιτεκτονική, οι Ιταλοί έχουν καταρτίσει έναν φιλόδοξο κατάλογο αποστολών που στις οποίες θα ανταποκρίνεται το νέο ΤΟΜΑ πεζικού, με εκδόσεις αντιαρματικού οχήματος, οχήματος όλμων, οχήματος αναγνώρισης, οχήματος μηχανικού μάχης, διοίκησης, ασθενοφόρου, οχήματος ηλεκτρονικού πολέμου,  ΑΡΒΧΠ πολέμου, εξοπλισμένο και με σύστημα  αεράμυνας μικρής εμβέλειας, λόγω της κυριαρχίας πλέον στο νέο πεδίο μάχης των drones πλέον, και αυτό πραγματικά αποτελεί μια νέα τρομερή καινοτομία

Το   σχέδιο αφορά την ανάπτυξη πρωτότυπου Ευρωπαϊκού Τεθωρακισμένου οχήματος Μάχης Πεζικού/Αμφίβιο Όχημα Εφόδου και ελαφρού Τεθωρακισμένου οχήματος.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, μην ξεχνάμε ότι το θέμα απόκτησης  ΤΟΜΑ από τον Ελληνικό στρατό δεν είναι τωρινό, αφού απασχολεί τις Στρατιωτικές αρχές της χώρας μας εδώ και δεκαετίες, χωρίς να βρει λύση. 

Το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στης 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη διαθέτουν ΤΟΜΑ, ενώ η σύνθεσή τους περιλαμβάνει 2 μηχανοκίνητα Τάγματα (ΜΤΠ) και 2 Επιλαρχίες αρματων (ΕΜΑ), σε αντίθεση με τις Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες μας που διαθέτουν 2 ΜΤΠ και 1 ΕΜΑ, ενώ οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες μας διαθέτουν 1ΜΤΠ και 2 ΕΜΑ.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι από πλευράς αριθμού αρμάτων και ΤΟΜΑ, οι τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, πλεονεκτούν έναντι των αντίστοιχων Ελληνικών.

Eαν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα 1200  υπό παραλαβή αμερικανικά τροχοφόρα ΤΟΜΑ Μ-1117 που παραλαμβάνουμε, και τα οποία θα τοποθετηθούν στα νησιά μας, τότε κατανοούμε ότι η ενίσχυση των μονάδων πεζικού μας θα αποκτήσει μια άλλου τύπου διάσταση.

Σε συνδυασμό με την προμήθεια αργότερα "αιωρούμενων πυρομαχικών" ή drone αυτοκτονίας όπως είναι γνωστά( πιθανόν από ελληνικά χέρια), ο Έλληνας πεζικάριος θα αποκτήσει πρωτόγνωρες δυνατότητες, εξουδετέρωσης κάθε εχθρικής ενέργειας ειδικά στα νησιά του Α.Αιγαίου, τα οποία έχουν βάλει στο μάτι Τούρκοι Κεμαλιστές και Ισλαμιστές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...