Στρατός Ξηράς
Ενημερώθηκε στις:

Στo ΚΕΤΘ οι Γερμανοί για τα άρματα μάχης Leopard–Συζήτηση για την παρουσία της Krauss Maffei στην χώρα μας

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα newpost.gr και τον Δημοσιογράφο Κώστα Σαρικά, εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας Krauss Maffei, μετάβησαν στο ΚΕΤΘ, για να συζητήσουν τόσο την μεταφορά μέρους του εργοστασίου της εταιρείας στην Ελλάδα, όσο και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αρμάτων Leopard.

Η μεταφορά της γραμμής παραγωγής (στον Βόλο ή στη Θεσσαλονίκη ) της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, η οποία επιχειρεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε επισκευαστικό κόμβο, συντήρησης των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Ως γνωστόν η αναβάθμιση των ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard αφορά κυρίως το σύστημα ελέγχου πυρός, το πυροβόλο, αλλά και πιθανότατα το σύστημα αυτοπροστασίας των ελληνικών αρμάτων μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες φέρουν την εξέταση του σοβαρού για τον ελληνικό στρατό ζητήματος εκσυγχρονισμού 700 αρμάτων μάχης  που αφορούν διάφορους τύπους (Leo 2A4, Leo 1A5).

Το έτερο θέμα αφορά την προμήθεια γερμανικών ΤΟΜΑ, πιθανότατα από τα γερμανικά αποθέματα, MARDER, ενώ σίγουρα τέθηκαν επί τάπητος και άλλες προτάσεις για συμπαραγωγή άλλου τύπου ΤΟΜΑ.

Τα τουρκικά σχέδια με το ALTAY

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κινητήρας για το πολυαναμενόμενο εγχώριο άρμα μάχης (MBT) Altay της Τουρκίας έφτασε από τη Νότια Κορέα, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών (SSB) Ismail Demir, στην εφημερίδα Sabah την 14η Μαρτίου 2022.

"Οι δοκιμές των συστημάτων ισχύος του κινητήρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, και θα περιμένουμε έως τον Μάιο. Θα δούμε το πρωτότυπο άρμα μάχης με αυτόν τον κινητήρα σύντομα", είπε ο ίδιος μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στο περιθώριο του Φόρουμ της Διπλωματίας της Αττάλειας (ADF).

Δημοσιεύματα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι, η τουρκική εταιρεία χερσαίων οχημάτων BMC, η εταιρεία που έχει αναλαμβάνει το όλο έργο κατασκευής του άρματος Altay, υπέγραψε συμφωνία με δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες, την Doosan Infracore Co. και την S&T Dynamics Co., για τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης.

Αμερικανικό περιοδικό είχε αποκαλύψει ότι τα νέα τουρκικά άρματα μάχης θα χρησιμοποιηθούν σε “υποθετικές” συγκρούσεις με την Ελλάδα, ή οπουδήποτε αλλού”, ανάγοντας το θέμα στο επίπεδο των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών του καθεστώτος Ερντογάν.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θα είναι και το πιο πιθανό, οι Τούρκοι θα αποστείλουν σε μερικούς μήνες τα πρώτα τουρκικά άρματα ALTAY στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, ενώ έχουν ήδη έχουν δοκιμάσει την διέλευση υδάτινου κωλύματος με αυτόν τον τύπο άρματος, κάτι που θεωρείται ότι δεν γίνεται τυχαία.  

Το αρματικό δυναμικό της Τουρκίας εκτός από τα αμερικανικά άρματα μάχης M48 και M60, διαθέτει πολλά κύρια γερμανικά άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2, με διάφορους εκσυγχρονισμούς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ