Στρατός Ξηράς

Όταν ο στρατηγός Δ.Γράψας εμπόδισε να κατέβει ο Στρατός στην Αθήνα στα επεισόδια του 2008

Η σύγκρουση στη Βουλή για τα επεισόδια του 2008 και η δήλωση του Ευάγγελου Αντώναρου χθες επιβεβαίωσαν την πληροφορία που υπήρχε πώς κάποιοι, μετά από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια είχαν εισηγηθεί στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να βγάλει τον Στρατό στους δρόμους της Αθήνας. 

Ο κ. Αντώναρος σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του News 247 είπε ότι επικράτησε η άποψη ότι έπρεπε να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές. Ο πρωταγωνιστής εκείνης της νύχτας που κάποιοι είχαν την… έμπνευση της εξόδου του Στρατού, ήταν ο στρατηγός Δημήτρης Γράψας. Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ “άστραψε και βρόντηξε” όταν με κάποιοι τρόπο του μεταφέρθηκαν οι “εισηγήσεις”!

Επειδή τα πρόσωπα παίζουν το ρόλο τους στην ιστορία, η παρουσία του Δ. Γράψα στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν καταλυτική για να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Ακολούθησαν άλλοι Αρχηγοί αργότερα, που δεν ήταν τόσο κάθετοι και επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές στις οποίες δεν είχαν καμία δουλειά να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Βέβαια καμία νομική βάση δεν κάλυπτε αυτές τις αποστολές.

Ο στρατηγός Γράψας βέβαια πλήρωσε το κόστος της αποφασιστικότητάς του, λίγους μήνες μετά. Τον Αύγουστο του 2009, αποστρατεύθηκε, γιατί παρά τις “πολιτικές νουθεσίες” και τις αμερικανικές ενστάσεις, επάνδρωσε σημεία του Αιγαίου με Ειδικές Δυνάμεις. Τον αποστράτευσαν ευχαριστώντας τον για το έργο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ