Σκοπιανό
Ενημερώθηκε στις:

Μας εμπαίζει ο Ζάεφ για όνομα: Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια

Η βουλευτής  Ανέ Λασκόσκα από το VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων κατά τη σύνοδο της Συνέλευσης, ρώτησε τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ γιατί, όταν η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε οργισμένη επειδή η  εθνική ποδοσφαιρική ομάδα είχε το όνομα  της «Μακεδονίας», διόρθωσε λέγοντας  ότι έκανε ένα λάθος λέγοντας συγνώμη στην Ελλάδα; 

Αναφερόμενος τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζάεφ είπε ότι ήταν σωστό να παραδεχτούμε ότι είχε γίνει λάθος με την «εθνική  ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας» και είπε στην βουλευτή να μην ανησυχεί για την ταυτότητα, επειδή η FYROM είναι κάτι παρελθόν.

«Δεν επιτρέπεται το επίθετο μακεδονική από τη Συμφωνία Πρεσπών, και η ονομασία με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρεται σε κρατικούς θεσμούς, και η FFM δεν είναι τέτοιος (θεσμός), και γιατί είπατε ότι η μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη, όταν υπάρχουν πληροφορίες  ότι διαπραγματευτήκατε και για αυτήν; Πόσο θα τραβήξει η ταπείνωση του μακεδονικού λαού; Κάνετε άλλες δηλώσεις στο εσωτερικό, και άλλες στο εξωτερικό», είπε η Λασκόσκα σε επερώτηση που απευθύνθηκε στον Ζάεφ.

 «Άλλες δηλώσεις γίνονται στο εσωτερικό και άλλες έξω, από τον αρχηγό σας τον Μίτσκοσκι. Είπα αυτό που είπα δημόσια. Διαπραγματεύτηκα τη Συμφωνία Πρεσπών, έχει μετατραπεί σε νόμο και ξέρω ακριβώς ποιες είναι οι διατάξεις. Εσείς η ίδια είπατε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θεωρείται  ως επίθετο. Και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά, όταν αναφερόμαστε σε ‘Φουντ Μπολ’,  ναι  η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, βρίσκεται στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι σωστό να παραδεχθώ ότι  είναι λάθος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναι, η Μακεδονική ταυτότητα είναι συγκεκριμένη. Σήμερα, για τους Έλληνες πολιτικούς, δεν υπάρχουν διλήμματα όταν χρησιμοποιείται το Βόρεια, καθώς Μακεδόνας ή Μακεδόνες.  Ήμασταν FYROM  για ολόκληρο τον κόσμο, μόνο στο εσωτερικό λέγαμε Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σήμερα είμαστε η Βόρεια Μακεδονία για ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε Μακεδόνες που μιλούν Μακεδονικά για ολόκληρο τον κόσμο. Σε θέματα ταυτότητας, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις», απάντησε ο Ζάεφ.

Με το νέο συνταγματικό όνομα η έκδοση των διαβατηρίων

Από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα διαβατήρια θα εκδίδονται με το νέο συνταγματικό όνομα - «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» -, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, όπως αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι ‘TV21’.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας σε μια ερώτηση από έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με την έλλειψη διαβατηρίων, την οποία αρνήθηκε ο Σπασόφσκι, λέγοντας ότι υπάρχει μόνο πρόβλημα με τα διπλωματικά διαβατήρια.

Ο Σπασόφσκι δήλωσε ότι η μεταφορά δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία θα συνεχισθεί μέχρι τη Δευτέρα.

«Προς το παρόν, τα δεδομένα μεταφέρονται στο νέο εκσυγχρονισμένο σύστημα και στη συνέχεια τη Δευτέρα θα αρχίσουμε να προετοιμάζουμε ξανά την έκδοση όλων των εγγράφων που θα εναρμονισθούν με το Σύνταγμα, με το  νέο συνταγματικό όνομα και άλλων νομικών δεδομένων», είπε ο Σπασόφσκι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...