Κοινωνία

Κορονοϊός: Συναγερμός για την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, τα οποία κάνουν πιο έντονη την εμφάνισή τους στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Όπως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για εγχώρια κρούσματα στο Ηράκλειο, δεν συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ εντοπίζονται σε νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη εχθές Πέμπτη με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα, του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων.

https://www.youtube.com/watch?v=Jl8oV_WRtgM

Τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα

Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 18 στελέχη το διάστημα 11 Μαΐου - 16 Ιουνίου, 15 εκ των οποίων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 564 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο από 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021.

Από τον έλεγχο των 564 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 326 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 155 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Ειδικότερα, ο καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος διαβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση

Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την παραλλαγή Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου». «Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα» Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. «Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σουρβίνος.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι πως «έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.Το ECDC προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει κατά 90% στην Ευρώπη έως το τέλος του Αυγούστου, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εκτίμηση του επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα που έκανε λόγο για μετάλλαξη που θα επικρατήσει και στην Ελλάδα.«Για να αντέξουμε το καλοκαίρι πρέπει να εμβολιαστούμε", κατέληξε ο Αρκουμανέας, απευθύνοντας έκκληση σε όσους δεν το έχουν κάνει, να σηκώσουν μανίκι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδιαιτερότητα της μετάλλαξης

Βρετανική έρευνα έχει αναδείξει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η ινδική μετάλλαξη. Σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, τη γνωστή "βρετανική" μετάλλαξη που διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκτός το 2020, η "ινδική" παρουσιάζει 50% έως 100% αυξημένη μεταδοτικότητα.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του εχθές Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαρακτήρισε την επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ως "μεγάλη πρόκληση" ενώ τόνισε ότι από την ατζέντα των συζητήσεων, ξεχωρίζει επίσης το ζήτημα του Κυπριακού και των σχέσεων με την Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα της COVID-19, υπογράμμισε ότι «αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

https://www.youtube.com/watch?v=YE0SsYAwTBQ

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι παραμένει «μεγάλη πρόκληση η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».

Επισήμανε δε, πως αυτήν τη στιγμή στη χώρα υπάρχει «πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...