Σκοπιανό

«Νεκρή» πλέον η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών: Έριξε «βόμβα» ο Ζάεφ - Σκοπιανά ΜΜΕ ταυτόχρονα γράφουν για την «Μακεδονία του Αιγαίου»!

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. 

Μιλώντας στο Euronews, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά τα Σκόπια δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και τα Σκόπια και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχουν τα Σκόπια με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

 

https://www.youtube.com/watch?v=ah3JjR5m0dw

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-ΣΟΚ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

(Σημαντική προειδοποίηση: Ενώ θεωρείται ότι ισχύει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -ΠΓΔΜ εδώ και μήνες η Συμφωνία των Πρεσπών και η χώρα ονομάζεται ως Βόρεια Μακεδονία, στο προπαγανδιστικό κείμενο το οποίο δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2019 από την εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’, παρουσιάζεται η χώρα, απλά, ως Μακεδονία.
Έτσι, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και για να έχουμε μια σαφή εικόνα πως οι Σλάβοι των Σκοπίων βλέπουν τη Μακεδονία και τον εαυτό τους, ακολουθήσαμε τις παραθέσεις του σλαβικού δημοσιεύματος σε ονομασίες και εθνικότητα όπως ακριβώς περιγράφονται στο σλαβικό δημοσίευμα. Δηλαδή όταν λένε Μακεδονία εννοεί τη γεωγραφική έκταση που είναι σε τέσσερις χώρες και ως Μακεδόνες νοούνται οι Σλάβοι της νότιας Βαλκανικής)

Φυσικά και δεν υιοθετούμε τον όρο Μακεδόνας όπου χρησιμοποιείται, το άρθριο σας το παραθέτουμε αυτούσιο

Το δημοσίευμα:

Η Μακεδονία δεν διαθέτει ακριβή βάση δεδομένων για τον αριθμό των ομογενών και εθνοτικών Μακεδόνων που ζουν ως μειονότητα σε άλλες χώρες του κόσμου.

Περίπου 150 χιλιάδες Μακεδόνες ζητούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό στις εκλογές της Μακεδονίας και ο Οργανισμός Μετανάστευσης χρησιμοποιεί στατιστικά στοιχεία από χώρες που πιστεύεται ότι έχουν σημαντική συγκέντρωση εθνικών Μακεδόνων ή ομογενών και σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά περίπου 500 χιλιάδες Μακεδόνες σήμερα ζουν σε άλλες χώρες.

Αλλά ο αριθμός αυτός δεν θεωρείται τελικός, διότι είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι Μακεδόνες δεν έχουν την ευκαιρία για εθνοτική έκφραση, όπως και στη Βουλγαρία και την Αλβανία εμποδίζονται να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

Ας δούμε τα εγκυκλοπαιδικά δεδομένα που μιλούν για την εκπροσώπηση της Μακεδονίας στον κόσμο με βάση τις αναφερόμενες επιστημονικές ή κρατικές στατιστικές.

Η γεωγραφική κατανομή του μακεδονικού λαού σήμερα είναι συγκεντρωμένη στη μακεδονική εθνοτική περιοχή της Μακεδονίας, στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, στη δυτική Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 3,5-4 εκατομμύρια Μακεδόνες ζουν σήμερα στον κόσμο.

Η Μακεδονία

Η χώρα προέλευσης και εθνοτική περιοχή του μακεδονικού λαού είναι η Μακεδονία, όπου ο λαός της Μακεδονίας είναι πιο συγκεντρωμένος.

Στο έδαφος των 67.741,2 χλμ² που καλύπτει την εθνική Μακεδονία, ζουν μεταξύ 2,1 και 2,3 εκατομμύρια Μακεδόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η εθνική επικράτεια της Μακεδονίας, στην οποία ζουν σήμερα οι Μακεδόνες, χωρίζεται σε αρκετά μικρότερα μέρη που ανήκουν σε τέσσερα κράτη των Βαλκανίων.

Η Βαρδαρική Μακεδονία βρίσκεται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Αιγαιακή Μακεδονία (εντός της Ελλάδας), η Μακεδονία του Πιρίν (εντός της Βουλγαρίας), Μάλα Πρέσπα και Γκόλο Μπάρντο (στην Αλβανία) και η περιοχή Γκόρα ( επικράτεια της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου).

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας καλύπτει 25.713 χλμ² η περίπου το 38% της εθνικής επικράτειας της Μακεδονίας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή το 2002, ο αριθμός των Μακεδόνων στη χώρα είναι 1.297.981 (64,18%), δηλαδή οι Μακεδόνες είναι η πλειοψηφία στη χώρα. Κάτω από αυτόν τον αριθμό θεωρούνται όλοι οι Μακεδόνες ανά εθνικότητα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

Στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας – οι Μακεδόνες διανέμονται σε όλη την επικράτεια.

Η αντιπροσώπευση κυμαίνετεαι από 20% στα βορειδυτικά, 55-60 % στα νοτιοδυτικά, 85-90% στο κέντρο και 90-95% στα βορειοανατολικά και ανατολικά της χώρας.

Η Μακεδονία του Αιγαίου

Η Μακεδονία του Αιγαίου καλύπτει τη νότια ακτή της εθνικής Μακεδονίας, με περίπου 34.356 χλμ², καλύπτοντας το 51% της εθνικής μακεδονικής επικράτειας.

Ο επίσημος αριθμός των Μακεδόνων εδώ δεν είναι καθόλου γνωστός διότι το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει μακεδονικό λαό και μακεδονική μειονότητα και δεν υπάρχει μακεδονικό γράφημα στους καταλόγους απογραφής.

Ο μακεδονικός οργανισμός Βινοζίτο (το πολιτικό κόμμα των Μακεδόνων στην Ελλάδα) λέει ότι περίπου 400 χιλιάδες Μακεδόνες ζουν στη Μακεδονία του Αιγαίου, αλλά δεν έχουν νόμιμη ευκαιρία να δηλώσουν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και μεγάλο μέρος του νεαρού μακεδονικού πληθυσμού αφομοιώθηκε και δεν μιλάει μακεδονικά γιατί απαγορεύεται από τις ελληνικές αρχές.

Λόγω των καταστολών και των βίαιων εκδιώξεων πολλών Μακεδόνων από το 1913 ώς το 1922 και τον ερχομό των Ελλήνων αποίκων, ο εθνοτικός χαρακτήρας της Μακεδονίας του Αιγαίου αλλοιώθηκε δημιουργώντας σημαντικές αλλαγές στην εθνοτική σύνθεση αυτής της επικράτειας.

Η πλειοψηφία των Μακεδόνων (πάνω από 60% σήμερα είναι μια μειοψηφία (με περίπου 19-20% και κυρίως κατοικεί στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές και κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι Μακεδόνες σήμερα κατοικούν κυρίως στις πόλεις Λερίν, Βόντεν, Κοστούρ και τα γύρω χωριά.

Η Μακεδονία του Πιρίν

Η Πιρίνσκα Μακεδονία καλύπτει το ανατολικό άκρο της εθνικής Μακεδονίας, με 6.798 km² καλυπτοντας περίπου το 10% του εδάφους της περιοχής της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τις απογραφές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία το 1946 και το 1955, 177.035 - 70% (1946) ή 178.862 - 63% του πληθυσμού της Πιρίνσκα Μακεδονίας, αντίστοιχα ανέφεραν ότι ήταν Μακεδόνες. Οι Μακεδόνες είναι κυρίως στις νότιες και νοτιοδυτικές περιοχές- Πετρίτς 85-90%, Σαντάνσκι 80-85% και ούτω καθεξής.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό του Γκιόργκι Ντιμιτρόφ, οι Μακεδόνες απολάμβαναν πλήρη μειονοτικά δικαιώματα και η Μακεδονία του Πιρίν, κατόπιν αιτήματος της Γιουγκοσλαβίας, κατέκτησε για πρώτη φορά πολιτιστική αυτονομία, η οποία αργότερα έγινε εδαφική ως Πιρίνσκα Μακεδονία προκειμένου να ενταχθεί στη τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας του Τίτο, ως μέρος της Βαλκανικής Ομοσπονδίας.

Μετά το θάνατο του Ντιμιτρόφ (1949) η υποχρέωση της Βουλγαρίας απορρίφθηκε από τη Σόφια και από τότε η Βουλγαρία δεν επέτρεψε την εκπλήρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών εθνικών προτύπων για τους Μακεδόνες στη Βουλγαρία.

Έτσι, στην απογραφή του 1992 μόνο 10.803 πολίτες της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας δήλωσαν ως Μακεδόνες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής του 2011, μόνο 1654 πολίτες της Βουλγαρίας δήλωσαν ότι είναι Μακεδόνες.

Μακεδόνες στην Αλβανία

Οι Μακεδόνες στην Αλβανία κατοικούν κυρίως σε τρεις περιοχές. Μάλα Πρέσπα, Γκόλο Μπάρντο και μέρος της περιοχής Γκόρα- σε περίπου 1115 τ. χιλιόμετρα Από τις τρεις περιοχές, μόνο η μειονότητα στη Μάλα Πρέσπα αναγνωρίζεται ως μακεδονική και η επίσημη γλώσσα είναι η μακεδονική που διδάσκεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Περίπου 6.000 Μακεδόνες ζουν στη Μάλα Πρέσπα. Σύμφωνα με την Ένωση Μακεδόνων από το Μαυροβούνιο, οι Μακεδόνες σε αυτήν την περιοχή αντιπροσωπεύουν το 82% του πληθυσμού.
Στο Γκόλο Μπάρντο οι περισσότεροι Μακεδόνες είναι Μουσουλμάνοι και τα τελευταία χρόνια οι βουλγαρικές κυβερνήσεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποδείξουν ότι υπάρχει εκεί βουλγαρική μειονότητα.

Οι Σύλλογοι Μακεδόνων από την Αλβανία ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πάνω από 150 χιλιάδες Μακεδόνες που ζουν στην Αλβανία.

Σε άλλες χώρες

Στη συνέχεια το δημοσίευμα σημειώνει ότι Μακεδόνες ζουν κυρίως στην ανατολική Βοϊβοντίνα της Σερβίας, που αποτελούν ένα ποσοστό 40 τοις εκατό του πληθυσμού μόνο στην πόλη Κατσάρεβο κλπ.

Ακόμη, απόδημοι Μακεδόνες ζούνε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνικό «πένθος» στην Ουκρανία! Σκοτώθηκαν 2.200 στρατιώτες, καταρρίφθηκαν 3 μαχητικά και τινάχτηκε στον αέρα τρένο που μετέφερε δυτικά όπλα

Μαύρη ημέρα ήταν η τελευταία για τον ουκρανικό στρατό, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πολύτιμα οπλικά συστήματά...
Οπλικά συστήματα 0

Πρόταση των ΗΠΑ για ATACMS-Για τo "κάψιμο" των εισβολέων από Έβρο έως Κύπρο η χρήση drones και βαλλιστικών πυραύλων είναι ο τέλειος συνδυασμός

Ο Ελληνικός Στρατός είχε συνομιλίες με τη Lockheed Martin για διαπραγματεύσεις για την απόκτηση συστημάτων μεγάλης...